SEB palielinājusi Latvijas IKP pieauguma prognozi 2018. un 2019. gadam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

SEB paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim un nākamajam gadam, liecina jaunākais bankas «Nordic Outlook» apskats.

Bankas eksperti prognozē, ka šogad Latvijas ekonomika augs par 4,1% pretstatā iepriekš lēstajiem 3,7%, bet 2019.gadā - par 3,7% pretstatā iepriekš prognozētajiem 3,5%.

Vienlaikus gada vidējās inflācijas prognoze šim gadam Latvijā nav mainīta un joprojām ir 2,7%, kamēr nākamajam gadam tā paaugstināta no 2,3% līdz 2,5%.

Jaunākais «Nordic Outlook» apskats arī liecina, ka SEB nav mainījusi IKP un gada vidējās inflācijas prognozes šim un nākamajam gadam Lietuvai. SEB joprojām sagaida, ka Lietuvas ekonomika šogad augs par 3,2%, bet nākamajā gadā - par 3%, savukārt gada vidējā inflācija Lietuvā šogad joprojām lēsta 2,8% apmērā, bet nākamajā gadā - 2,5% apmērā.

Tajā pašā laikā Igaunijas ekonomikas pieauguma prognoze šim gadam palielināta no 3,3% līdz 3,5%, bet nākamajam gadam prognoze nav mainīta un joprojām ir 3%. Gada vidējās inflācijas prognoze Igaunijai šim gadam palielināta no 3% līdz 3,2%, bet nākamajam gadam tā saglabāta 2,5% līmenī.

«Pagājušajā gadā Baltijas valstis parādīja stabilu ekonomikas izaugsmi, ko veicināja labie rezultāti eksportā. IKP šogad turpinās augt veselīgā tempā, un to veicinās gan aktīvāks patēriņš, gan labvēlīgā situācija eksporta tirgos. Lielākā problēma saistās ar saspringto situāciju darba tirgū, kas var iegrožot potenciālo izaugsmi,» sacīja «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Tāpat viņš atzīmēja - lai arī tuvāko divu gadu perspektīvas ir pozitīvas, ir jāpiedomā par sagatavošanos cikla lejupslīdes fāzei, kad pieaugs nepieciešamība pēc papildu stimuliem.

Pēc SEB prognozētā, izaugsme eirozonā šogad sasniegs 2,5%, bet nākamajā gadā eirozonas IKP augs par 2,2%. Savukārt inflāciju šogad eirozonā bankas eksperti prognozē 1,4% apmērā, bet nākamajā gadā - 1,3% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu