Vai izvietot bērna bildes sociālajos tīklos patiešām ir laba doma?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Liela daļa jauno māmiņu ir īpaši aizrāvušās ar virtuālo pasauli – gan publicējot burvīgas bildes sociālajos tīklos, gan sarakstoties dažādos forumos. Turklāt nereti centrālā tēma – gan fotogrāfijās, gan tekstos – ir bērns. Kur ir robeža nepilngadīga bērna dzīves «apspriešanai» sociālajos tīklos? Vai ir pieņemami sava bērna fotogrāfijas izvietot internetā? Kas jāņem vērā to darot? Par šo tēmu tika plaši diskutēts raidījumā «Māmiņu Klubs», kas ik svētdienas rītu skatāms televīzijā «STV Pirmā!»

Kā norāda mediju speciāliste Olga Kazāka, mūsdienās tā ir ļoti izplatīta prakse – tikko cilvēks ir piedzimis, viņš jau ir instagramā, vecāki jau ir parūpējušies un ielikuši bildi. Šādai rīcībai esot arī savs izskaidrojums: «Sievietēm, kuras ir nupat dzemdējušas, ir svarīgi, pirmkārt, gūt noteiktu apliecinājumu, ka viņas ir labas mammas, otrkārt nezaudēt saiti ar sabiedrību, ar ārējo pasauli. Jo bieži vien mēs «ieslēdzamies» mazajā pasaulītē ar bērnu, kas ir brīnišķīga un fantastiska, taču arī negribam zaudēt sasaisti ar sabiedrību. Tas ir veids, kā varam komunicēt ar pārējiem,» apgalvo eksperte.

Savukārt aktīva Instagram lietotāja un fotogrāfe Daiga, kuras dēliņš Noa bieži redzams viņas Instagram profilā atklāj, ka viņai ir savi nerakstīti likumi, kas palīdz izvēlēties, kurus foto publicēt, bet kurus labāk paturēt privātajam arhīvam. «Mēs noteikti neliekam neko drošības apsvēruma dēļ – piemēram, foto, kas norāda, tieši kur mēs dzīvojam vai kādā bērnudārzā iet Noa,» Tā Daiga. Tāpat jaunā māmiņa noteikti nepublicē foto, kur ģimene redzama dažādos privātos brīžos – piemēram, bērns sēž uz podiņa vai raud.

Pieredzē dalās arī Lidija, kuras meitiņa izteikusi vēlmi izveidot savu profilu Instagramā, jo viņu ļoti iedvesmojis kāds japāņu meitenes Instagram konts – Evai patīk, kā meitene izskatās un ģērbjas. Lidijas vīrs bijis kategoriski «pret» meitas konta izveidošanai, tāpēc abas izlēmušas veidot stilīgas fotogrāfijas, atdarināt japāņu meitenes tērpus un veidot pašas savas stila idejas, taču fotogrāfijas pagaidām izmantot tikai savam privātajam arhīvam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu