Dubultojies par valsts finansējumu pret gripu vakcinēto cilvēku skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Sputnik

Šosezon vairāk nekā divas reizes pieaudzis par valsts finansējumu pret gripu vakcinēto cilvēku skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Pagājušajā sezonā par pilnīgu vai daļēju valsts finansējumu pret gripu bija vakcinēti 16 404 cilvēki jeb 0,84% no kopējā iedzīvotāju skaita, tomēr šajā sezonā, kas vēl nav beigusies, jau vakcinēts 38 771 cilvēks jeb 1,99% Latvijas iedzīvotāju.

Arī kopumā pret gripu vakcinēto cilvēku skaits pieaudzis, jo, pēc Zāļu valsts aģentūras datiem, 2016.gadā pretgripas vakcīnu realizēto iepakojumu skaits bija 42 142, savukārt pērn šis skaits par trešdaļu palielinājies, sasniedzot 63 778 realizēto vakcīnu iepakojumus. Salīdzinot ar 2015.gadu izlietoto vakcīnu iepakojumu skaits audzis trīs reizes, jo šajā gadā tikai izlietoti tikai 21 478 iepakojumi.

SPKC speciālisti atgādina, ka efektīvākais profilakses līdzeklis pret gripu ir vakcinācija. Vakcinācija ieteicama visiem izdzīvotājiem sākot no sešu mēnešu vecuma, bet jo īpaši tiek rekomendēta vakcinācija riska grupu pacientiem, kuriem valsts kompensē vakcinācijas izmaksas 50% un 100% apmērā. Par vakcināciju pret gripu jājautā ģimenes ārstam.

Pretgripas vakcināciju 100% apmērā valsts apmaksā bērniem no sešu līdz 24 mēnešu vecumam, kā arī bērniem vecumā no 24 mēnešiem līdz 18 gadiem, kuri pieder pie veselības riska grupām, tostarp bērni ar hroniskām plaušu, kardiovaskulārām, vielmaiņas un nieru slimībām, kā arī bērni ar imūndeficītu, bērni, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju vai ilgstoši saņem terapiju ar «Ac. acetylsalicylicum».

Savukārt pretgripas vakcināciju 50% apmērā valsts apmaksā pieaugušajiem virs 65 gadiem un pieaugušajiem, kuri pieder pie tādām veselības riska grupām kā personas ar hroniskām plaušu, kardiovaskulārā, vielmaiņas un nieru slimībām, kā arī personas ar imūndeficītu un personas, kuras saņem imūnsupresīvu terapiju.

SPKC uzsver, ka, ņemot vērā gripas epidēmijas ilgumu, kas var ilgt līdz pat 14 nedēļām, un imunitātes izstrādei nepieciešamo periodu, proti, vidēji 10-14 dienas, vakcinācija var dot efektu arī tad, ja tā veikta gripas epidēmijas sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu