KNAB konstatētos pārkāpumus saistībā ar vēlēšanu izdevumiem partijas skaidro arī ar tehniskiem iemesliem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) konstatētos pārkāpumus saistībā ar vēlēšanu izdevumiem partijās skaidro gan ar tehniskiem iemesliem, gan norāda uz pašvaldību vēlēšanu specifiku.

«Latvijas attīstībai» ģenerālsekretārs Viesturs Liepkalns aģentūrai LETA skaidroja, ka KNAB sākotnēji vairāk nekā 30 000 eiro atzinis par neuzrādītiem, jo partija novēloti saņēma rēķinu no pakalpojumu sniedzēja, tāpēc nevarēja to laicīgi pievienot atskaitei. Vēlēšanu izdevumu deklarācijā partija gan esot norādījusi attiecīgos izdevumus.

Pēc rēķina saņemšanas politiskais spēks veicis korekciju deklarācijā, tomēr KNAB esot secinājis, ka novēlota rēķina pievienošana ir «Latvijai attīstībai» atbildība, skaidroja Liepkalns. Tāpat sods piemērots par tirāžas nenorādīšanu bukletiem, kurus neesot bijis paredzēts izplatīt, kā arī par drošības naudas nepareizu iegrāmatošanu. Partija gan uzskata, ka drošības nauda iegrāmatota pareizi, tomēr tā kā kopējais sods par visiem pārkāpumiem ir samērīgs, biroja lēmumu nav plānots pārsūdzēt. «Latvijas attīstībai» tuvākajās dienās plāno samaksāt 500 eiro sodu, norādīja partijas ģenerālsekretārs.

ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze aģentūrai LETA sacīja, ka pašvaldību vēlēšanām ir raksturīgi tas, ka ir dažādas vēlēšanu kampaņas, jo katrā novadā ir savs līderis. Viņš arī piebilda, ka kļūdas, spriežot pēc KNAB informācijas, pieļāvušas daudzas partijas. ZZS savas kļūdas atzīst, tās novērsa un sodu samaksāja, teica Krauze.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš norādīja, ka politiskais spēks komentārus varēs sniegt pēc iepazīšanās ar KNAB lēmumiem. Viņš neizslēdza iespēja, ka šī situācija varēja izveidoties, atsevišķiem deputāta amata kandidātiem rīkojot individuālās kampaņas, par kurām netika informēta partijas vadība un tāpēc tās netika atbilstoši iegrāmatotas.

Politiķis apliecināja, ka politiskais spēks atziņas no šīs situācijas ņems vērā uz nākamajām vēlēšanām. VL-TB/LNNK regulāri ļoti rūpīgi strādā šajā jautājumā, instruējot nodaļas par likuma nosacījumiem, skaidroja Bērziņš.

Kā ziņots, veicot politisko spēku iesniegto deklarāciju un priekšvēlēšanu aģitācijas pārbaudes, konstatēts, ka partijas vēlēšanu izdevumos nav norādījušas 80 592 eiro, bet neatļautos ziedojumos saņēmušas 37 857 eiro, liecina KNAB informācija.

Konstatēts, ka 19 partijas un to apvienības norādīja nepatiesas ziņas deklarācijā, kopumā nenorādot finanšu līdzekļus 80 592 eiro apmērā. Lielāko summu jeb 34 394 eiro deklarācijā nebija norādījusi «Latvijas attīstībai».

Tāpat KNAB konstatējis, ka sešas partijas pieņēma neatļautus ziedojumus no juridiskām personām 37 857 eiro apmērā. Pazīstamākās partijas ir ZZS un nacionālā apvienība. Šie ziedojumi partijām ir jāatmaksā valsts budžetā.

Piemēram, KNAB konstatējis, ka ZZS ir pieņēmusi neatļautu 5700 eiro ziedojumu no juridiskas personas par reklāmas izvietošanu publiskās vietās, kā arī nav norādījusi izdevumus par reklāmas izvietošanu publiskās vietās. KNAB arī konstatējis, ka attiecībā uz ZZS nav ievērota priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu noformēšanas kārtība. ZZS 5700 eiro lielo ziedojumu jau atmaksājusi valsts budžetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu