Vācijas rūpnieki vienojas par algu palielināšanu un darba nedēļas saīsināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas arodbiedrība «IG Metall» un darba devēji panākuši vienošanos, kas paredzēs strādājošajiem palielināt atalgojumu un tiesības saīsināt darba nedēļu.

«IG Metall» un darba devēji Bādenas-Vinterbergas federālajā zemē, kurā atrodas tādi uzņēmumi kā «Daimler» un «Bosch», otrdien panāca reģionālo vienošanos, tādējādi pārtraucot nesaskaņas, kuru dēļ strādājošie jau rīkoja 24 stundu streiku. Reģionālās vienošanās parasti tiek piemērotas arī pārējā valstī.

Vienošanās paredz, ka nākamo 27 mēnešu laikā strādājošo algas tiks palielinātas vidēji par 3,5% gadā un nosaka tiesības uz laiku līdz diviem gadiem saīsināt savu darba nedēļu no 35 līdz 28 stundām.

Šī vienošanās ilgs līdz 2020.gada martam.

Tiesības saīsināt darba nedēļu tiks ieviestas, lai ļautu strādājošajiem panākt lielāku līdzsvaru starp darbu un personīgo dzīvi, īpaši gadījumos, kad viņiem nepieciešams rūpēties par bērniem un gados veciem cilvēkiem.

Darbinieku alga 1.aprīlī patiesībā tiks palielināta par 4,3%, bet no 2019.gada viņi saņems dažādus fiksētus maksājumus, kas 27 mēnešu laikā izlīdzinās vidējo pieaugumu 3,5% apmērā. Arodbiedrība sākotnēji bija pieprasījusi 6% palielinājumu.

Analītiķi norāda, ka šī vienošanās varētu veicināt Vācijas ekonomiku, pateicoties iedzīvotāju patēriņa izdevumu pieaugumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu