Kāpēc sāls izkausē ledu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Mēs esam vieni no tiem, kuriem vislabāk zināma sāls brīnumainā spēja atbrīvot gājēju ietves no sniega un ledus kārtas, bet mūsu zābakus – no ādas. Par zābakiem nav jēgas runāt, tomēr cik daudzi ir aizdomājušies, kāpēc sāls izkausē ledu?

Sāls izkausē ledu tāpēc, ka tas pazemina ūdens sasalšanas temperatūru. Tomēr kāpēc ledus izkūst, ja tas reiz ir sasalis? Tas nenotiktu, ja vien ledus nebūtu klāts ar plānu šķidra ūdens kārtiņu, kas kausē ledu sev apakšā, savukārt ledus no apakšas atkal šo ūdeni sasaldē. Jo aukstāks kļūst, jo lielāks daudzums ūdens sasalst.

Tīra ūdens sasalšanas temperatūra ir 0 grādi pēc Celsija, savukārt sālsūdens sasalst zemākā temperatūrā. Rezultātā sāls neļauj vēlreiz sasalt ūdens kārtiņai uz ledus, kas savukārt liek kust apakšā esošajam ledum. Varētu šķist, ka lielā salā no sāls lielas jēgas nebūs, tomēr pat tad ledus ir klāts ar plānu ūdens kārtiņu, kas kausēšanas procesu var turpināt.

Tiesa, lielā salā no parastā galda sāls lielas jēgas nav, tāpēc šādos gadījumos tiek izmantots magnija hlorīda vai kalcija hlora sāls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu