Fotostāsts: starp divām Gvantanamo

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kubas austrumos atrodas divas Gvantanamo - pilsēta un tās vārdā nosauktā ASV bruņoto spēku bāze. Atšķirības starp tām spilgti ilustrē plaisu, kas valda ASV un Kubas attiecībās, vēsta aģentūra «Reuters».

Gvantanamo bāzei ir vairāk nekā simt gadu sena vēsture. Taču Kubas valdība, kas nāca pie varas līdz ar 1959.gada revolūciju, iebilst pret bāzi un uzskata to par neatbilstošu starptautiskajai likumdošanai. Spriedzi pastiprināja ASV lēmums 2002.gadā uz tolaik jaunizveidoto militāro cietumu nosūtīt ārzemniekus, kas turēti aizdomās par terorismu.

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama neveiksmīgi centās panākt Gvantanamo cietuma slēgšanu. Taču viņa pēctecis, pašreizējais ASV galva Donalds Tramps, pagājušonedēļ paziņoja, ka strīdīgi vērtētā ieslodzījuma vieta turpinās darbību.

Foto: Reuters/Scanpix

Pašlaik Gvantanamo cietumā ieslodzīts 41 cilvēks.

Lai arī Gvantanamo bāzi, kurā strādā 5500 cilvēki, un Gvantanamo pilsētu ar 217 000 iedzīvotāju šķir tikai nepilni 30 kilometri, tās ir kā divas dažādas pasaules. Tas spilgti izpaužas radio programmās. Kamēr Kubas komunistiskās valdības sponsorētā radiostacija «Reloj» stāsta par 20 gadus veca kubiešu peldētāja sasniegumiem sacensībās Budapeštā un veiksmīgo kartupeļu eksportu uz Latīņameriku, ASV bāzē radiostacijas «Gitmo» ēterā tiek stāstīts par optimālo alkohola daudzumu, ko vajadzētu lietot pēc vakariņām, un to, kāpēc nevajadzētu barot piekrastē dzīvojošās iguānas.

Foto: Reuters/Scanpix

Minimālistiski iekārtotās aizturēto kameras bez logiem kontrastē ar kubiešu viesmīlīgajām mājām, kuru ārpusē iedzīvotāji pievakarē spēlē domino.

Divas Gvantanamo atrodas viena otrai līdzās, taču to starpā nav tikpat kā nekādu kontaktu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu