Stoltenbergs aicina NATO dalībvalstis turpināt palielināt izdevumus aizsardzībai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien, atrodoties oficiālā vizītē Norvēģijā, aicinājis alianses dalībvalstis neatkāpties no saviem solījumiem palielināt izdevumus aizsardzībai.

Stoltenbergs sacīja, ka NATO dalībvalstis ir pārstājušas samazināt savus aizsardzības izdevumus, kā to paredz 2014.gadā NATO samitā panāktā vienošanās, bet vairākas valstis vēl nav sasniegušas samitā izvirzīto mērķi - atvēlēt aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

«Valdību līderi 2014.gadā apsolīja darīt vairāk, un ir nepieciešamība darīt vairāk,» Norvēģijas Atlantiskās komitejas ikgadējā konferencē sacīja Stoltenbergs.

Viņš norādīja, ka NATO saskaras ar vairākām problēmām, kā piemērus minot pieaugošo Krievijas uzstājību, nenoteiktību un terorismu pie alianses robežām, kā arī masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanos.

Stoltenbergs tikās arī ar Norvēģijas premjerministri Ernu Sūlbergu.

Sūlberga kopīgā preses konferencē ar Stoltenbergu sacīja, ka Norvēģija ir vienīgā no NATO dalībvalstīm ar kopīgu robežu ar Krieviju, kura vēl nav sasniegusi 2% mērķi.

Premjere sacīja, ka izdevumi aizsardzībai pieaug, un Norvēģija ir investējusi jaunos iznīcinātājos un militārās flotes kuģos.

Viņa arī atzinīgi novērtēja NATO komandstruktūru uzlabošanu, lai ņemtu vērā nepieciešamību aizsargāt alianses intereses Atlantijas okeānā.

Norvēģija bija viena no NATO dibinātājvalstīm 1949.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu