Pieaudzis lidostā «Rīga» aizturēto meklēšanā esošo personu skaits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nodrošinot Eiropas Savienības (ES) regulas prasītās sistemātiskas pārbaudes visām ārējo robežu šķērsojošajām personām, lidostā «Rīga» būtiski pieaug meklēšanā esošo personu atklāšanas gadījumi, teikts Iekšlietu ministrijas sagatavotajā ziņojumā valdībai.

IeM norāda, ka laikā no 2014.gada līdz 2016.gadam lidostā konstatēta 331 meklēšanā izsludināta persona. Savukārt pagājušajā gadā vien konstatētas 337 šādas personas.

Šāds pieaugums norāda uz minēto pārbaužu efektivitāti un iespējām savlaicīgi veikt nepieciešamos pasākumus Latvijas iekšējās drošības, sabiedriskās kārtības un sabiedrības drošības nodrošināšanai, uzsver ministrijā.

Savukārt ar viltotiem dokumentiem pērn Latvijā mēģinājuši ieceļot 28 cilvēki, salīdzinoši vēl pirms gada to bijis 32.

Jau kopš 2016.gada turpina pieaugt arī ieceļošanas atteikumu skaits - pērn to bijis 253, 2016.gadā- 269, bet vēl pirms gada 158 atteikumi.

Ņemot vērā šo statistisku, IeM secina, ka joprojām mēģinājumi, izmantojot viltotus dokumentus vai citādā veidā, nelikumīgi ieceļot Latvijā, tajā skaitā turpmākai ceļošanai uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, ir vērtējami kā aktuāla nelegālās imigrācijas tendence, kura faktiski var veicināt cita veida valsts drošības apdraudējumu.

IeM arī atgādina, ka Latvijas valsts robežas integrētas pārvaldības koncepcijā 2013.-2018.gadam ir identificēti vairāki iespējamie draudi uz valsts robežas - terorisma draudi, nelegālā imigrācija, pārrobežu organizētā noziedzība, narkotiku kontrabanda, cilvēku tirdzniecība, preču kontrabanda, korupcija, ekonomikas apdraudējumi ārējo robežu aspektā, radiācijas drošības apdraudējumi un sabiedrības veselības apdraudējumi.

Veicot draudu izvērtējumu attiecībā uz lidotas «Rīga» robežšķērsošanas vietu, secināms, ka koncepcijā ietvertie iespējamie draudi ir aktuāli arī šajā robežšķērsošanas vietā, norāda ministrija.

Valsts robežsardze no pagājušā gada 1.aprīļa sākusi visu ES pilsoņu pastiprinātas pārbaudes uz Šengenas zonas ārējās robežas.

Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk Silenes, Pāternieku, Terehovas, Grebņevas un Vientuļu, Pededzes robežkontroles punktos, Kārsavas un Zilupes dzelzceļa robežkontroles punktos robežsargi veiks datorizētu pārbaudi visām ieceļojošām un izceļojošām personām, tostarp arī ES, Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Šveices pilsoņiem un mehāniskajiem transportlīdzekļiem. Arī Rīgas, Ventspils un Liepājas ostās, kā arī starptautiskajā lidostā «Rīga» tiek veikta datorizēta pārbaude visiem ES, EEZ un Šveices pilsoņiem, kuri šķērsos Šengenas zonas ārējo robežu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu