«Oligarhu lietas» prokurors: Atbildība par žurnālistu uzpirkšanu ir diskutējama

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Savulaik tā dēvēto oligarhu lietu uzraugošais prokurors Māris Leja uzskata, ka diskutējams ir parlamentārās izmeklēšanas komisijas ierosinājums paredzēt atbildību par žurnālistu uzpirkšanu, jo žurnālisti tiek uzskatīti par ceturto varu, intervijā aģentūrai LETA atzina Leja.

Krimināllikums patlaban paredz atbildību par iejaukšanos likumdevējvarā, izpildvarā un tiesu varā, līdz ar to, no šāda aspekta raugoties, būtu diskutējams komisijas ierosinājums noteikt atbildību par iejaukšanos tā dēvētajā ceturtajā varā. «Vai izdotos pierādīt šo uzpirkšanu vai citādu ietekmēšanu, tas būtu cits jautājums,» norādīja prokurors.

Tāpat diskutējams esot jautājums par to, kurai pusei paredzēt kriminālatbildību, proti, žurnālistam vai personai, kura ietekmē šo žurnālistu, vai arī abām pusēm.

Prokurors arī uzskata, ka ir pilnībā atbalstāms komisijas ierosinājums izvērtēt likumu grozījumu nepieciešamību, lai padarītu efektīvāku kriminālatbildību par apzināti nepatiesu liecību sniegšanu.

Jau ziņots, ka tā dēvētās oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas ieskatā ir jāparedz atbildība par žurnālistu uzpirkšanu vai citādu ietekmēšanu, kā arī par apzinātām manipulācijām ar sabiedrisko viedokli, izmantojot masu saziņas līdzekļus.

Saeimas deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) vadītā parlamentārās izmeklēšanas komisija, vērtējot lietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā, secinājusi, ka tā dēvētajās Rīdzenes sarunās var saskatīt «valsts sagrābšanas» pazīmes, jo atsevišķos jautājumos ir apspriestas darbības, kas var liecināt par valsts varas kā instrumenta izmantošanu personiskā ekonomiskā labuma gūšanai.

Komisijas galaziņojumā teikts, ka atbalstāms ir juristu ierosinājums organizēt diskusiju par «valsts sagrābšanas» jēdziena iestrādāšanu normatīvajos aktos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu