Toreiz un tagad: Aspazijas bulvāris un restorāns «Otto Schwarz»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Turpinām iesākto rakstu sēriju, kurā atskatāmies vēsturē - ielūkojamies, kā Rīga (nākotnē noteikti arī citas Latvijas pilsētas) izskatījās pirms 50, 70, 100 gadiem. Liels daudziem bija pārsteigums, kad pirmajā rakstā «Toreiz un tagad» par Marijas ielu kāda nezināma autora fotogrāfijā uz šīs šobrīd asfaltētās ielas bija redzams tramvajs. Sendienās arī pa Brīvības ielu brauca tramvajs, taču gar Vecrīgu pa Aspazijas bulvāri vēl aizvien stiepjas tramvaja sliedes, tiesa, nav vairs viesnīcas «Roma» vēsturiskās ēkas un leģendārā restorāna «Otto Schwarz».

20. gadsimta sākumā restorāns «Otto Schwarz» bija ļoti iecienīta pulcēšanās vieta gan politiķiem, gan mākslas pasaules ļaudīm. Tur vienmēr skanēja džeza mūzika. Restorāna interjeru veidoja tādi slaveni mākslinieki kā Germans Grīnbergs un Jākobs Legzdiņš. Ēka, kurā atradās sākotnējais restorāns, diemžēl 2. pasaules kara laikā tika sabombardēta, padomju laikā tās vietā bija skvērs, bet 1992. gadā pēc arhitekta Vecumnieka projekta uzcelta jauna viesnīca - «Hotel de Rome».

(Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcija "Zudusī Latvija")
(Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcija "Zudusī Latvija") Foto: Publicitātes

Portālā «zudusilatvija.lv» publicētajā ierakstā par šo krustojumu (Aspazijas bulvāra un Kaļķu ielas stūri) teikts, ka bulvāris ierīkots 1858. gadā, kad nojauca pilsētas vaļņus un izveidoja Rīgas centra bulvāru loku. Tad tas tika nosaukts par Teātra bulvāri. 1920. gada 3. martā bulvāris nosaukts Aspazijas vārdā. Padomju laikos tas pārdēvēts par Padomju bulvāri.

Fotokolāžu autors - Jānis Škapars.

www.zudusilatvija.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu