Ministrs: Ungārija apsver izstāšanos no sarunām par ANO Globālo paktu par migrāciju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Ungārija varētu izstāties no sarunām par ANO Globālo paktu par migrāciju, jo sarunām raksturīgā labvēlīgā nostāja pret imigrāciju apdraud Ungārijas drošības intereses, ceturtdien paziņojis ārlietu ministrs Pēters Sījārto.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš cer vēlēšanās aprīlī saglabāt amatu uz trešo pilnvaru termiņu, bijis viens no skaļākajiem ES migrācijas politikas pretiniekiem un kritiķiem.

Orbāns arī kritizējis Ungārijā dzimušo amerikāņu miljardieri Džordžu Sorosu, kuru viņš vaino par imigrācijas organizēšanu no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem.

Soross noraidījis pret viņu vērstās apsūdzības kā pilnīgus melus, kuru mērķis ir radīt mākslīgu ārējo ienaidnieku.

Taču Orbāns ir spējis saglabāt popularitāti, neskatoties uz kritiķu pārmetumiem, ka viņa īstenotā nacionālistiskā politika virza Ungāriju prom no demokrātijas.

Vairāki analītiķi uzskata, ka draudi pamest ANO migrācijas pakta sarunas ir daļa no Orbāna iekšpolitikas kampaņas, lai mobilizētu vēlētājus pirms 8.aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Orbāna vadītā konservatīvā partija «Fidesz» sabiedriskās domas aptaujās pašreiz pārliecinoši apsteidz opozīcijas partijas.

«ANO vēlas radīt paktu, kas veicina migrāciju. Mēs domājam citādāk, un ja pirmajā pakta uzmetumā februārī būs iekļauta šāda nostāja (..), jautājums ir, kādēļ mums būtu jāpiedalās šādās debatēs?» sacīja Sījārto.

Ministrs uzsvēra, ka migrācija radījusi globālu problēmu, kas ir bīstama un jāatrisina.

Decembrī sarunas pameta Savienotās Valstis, jo, kā skaidroja ASV vēstniece ANO Nikija Heilija, globālā pieeja šim jautājumam «vienkārši nav savienojama ar ASV suverenitāti».

ANO Ģenerālās asamblejas 193 dalībvalstis 2016.gada septembrī vienbalsīgi pieņēma nesaistošu politisku deklarāciju – Ņujorkas Deklarāciju par bēgļiem un migrantiem, solot ievērot bēgļu tiesības, palīdzēt viņiem pārcelties citur un nodrošināt viņu piekļuvi izglītībai un darbavietām. Šī deklarācija paredzēja uzsākt procesu Globālā pakta par migrāciju noslēgšanai 2018.gadā.

Plānots, ka oficiālās sarunas sāksies jau februārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu