5 mūsu biežāk radītie draudi apkārtējiem un kā no tiem izvairīties

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Iedzīvotājiem kļūstot aizvien aktīvākiem civiltiesisko prasību izvirzīšanā, sabiedriskās vietās jābūt aizvien uzmanīgākam un pat paša mājās jāpiedomā, kā nenodarīt pāri kaimiņiem. Apdrošināšanas akciju sabiedrībai «BTA Baltic Insurance Company» (BTA) iesniegtās kompensāciju prasības rāda, ka tagad cilvēki nereti vēršas tiesā ar prasību pret līdzcilvēkiem arī tādos gadījumos, kuru risināšanā nesenā pagātnē pietika ar atvainošanos un solījumu palīdzēt novērst postījumus.

Samazināt izdevumus civiltiesiskās prasības izvirzīšanas gadījumā palīdzēs gan fiziskām, gan juridiskām personām pieejamā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana. Taču vislabāk būtu nemaz nenonākt līdz citu cilvēku savainošanai vai mantas sabojāšanai. BTA Baltijas risku parakstīšanas departamenta direktors Ivo Danče stāsta, kādu risku mazināšanai vajadzētu pievērst īpašu vērību.

Piesardzīgi aktīvā atpūtā

Šī ziema nav lutinājusi aktīvās atpūtas cienītājus ar biezu sniega segu, tādēļ katrā baltā nedēļas nogalē slēpošanas trases pulcē lielu skaitu ziemas prieku baudītāju. Diemžēl lielais slēpotāju blīvums paaugstina saskriešanās un savainojumu risku. Tā kā pietiekami plašu telpu drošam braucienam sameklēt ir grūti, rūpīgāk jāizvērtē priekšā notiekošais.

Ierodoties uz kalna, papētiet, kuri varētu būt pārgalvīgie braucēji – slēpotāji, kas traucas pa nogāzi lielā ātrumā un daudz nedomā par pārējiem. Pacentieties savu braucienu ritmu veidot tā, lai būtu trasē, kamēr viņi ir uz pacēlāja vai rindā uz to. Braucot ievērojiet distanci un turieties aiz cilvēkiem, kuriem ir aptuveni līdzīgs sagatavotības līmenis. Izvairieties braukt tieši aiz muguras tiem, kuri vēl tikai mācās. Viņi var pārsteigt ar negaidītu uzvedību, kas var novest pie sadursmes.

Līdzīgi vajadzētu rīkoties arī publiskajās slidotavās.

Uzturiet māju kārtībā

Labi koptā, nosiltinātā daudzdzīvokļu mājā, kurā regulāri tiek pārbaudītas ūdensvada caurules un apkures sistēma, ir krietni mazāka iespēja piedzīvot cauruļu aizsalšanu un plīšanu. Mājās ar malkas vai granulu apkuri pirms apkures sezonas jāaicina sertificēts skursteņslauķis iztīrīt dūmvadu.

Ja ēkā ir lielas terases vai balkoni, kuri viegli piesnieg, īpašniekiem tie regulāri jātīra, jo kušanas laikā ūdenim ceļš uz notekcaurulēm ir aizšķērsots un mitrums sūcas sienās, sabojājot apakšējo kaimiņu griestu un sienu apdari.

Ziniet, kas notiek mājās

Šodien ir ļoti daudz iespēju, kā jebkurā brīdī pārbaudīt, vai mājās viss ir kārtībā. Sākot ar salīdzinoši lētām videokamerām, kurām var pieslēgties caur mobilā tālruņa lietotni, un beidzot ar viedās mājas sensoriem, kas ziņo par ūdens noplūdi no veļas mašīnas vai neizslēgtu gludekli. Ir pat viedās kontaktligzdas, ko caur internetu var izslēgt kaut no citas valsts. Izmantojot šos risinājumus, risks sabojāt kaimiņu īpašumu ievērojami samazināsies.

Prātīgi uz ceļa

Ievērojams daudzums civiltiesisko prasību tiek vērsts pret nevērīgiem satiksmes dalībniekiem, kuri savainojuši citus cilvēkus, ne vien vadīdami automašīnu, bet arī braucot ar velosipēdu. Īpaši uzmanīgiem jābūt arī ļoti iecienīto giroskūteru braucējiem, jo daļa gājēju vēl nezina, ko no tiem gaidīt – sastingt, lēkt malā vai bēgt. Sadursme ar to var būt visnotaļ sāpīga.

Izklaidei nav jābūt apkārtējo biedam

Katrs no mums ir iecienījis citādu izklaidi, arī diezgan nedrošas. Bet vai bieži aizdomājamies, kas notiks, ja kaut kas noies greizi? Piemēram, drons nokritīs cilvēku pūlī, sniega motocikla vai kvadracikla ceļā pēkšņi gadīsies kaimiņu saimniekam piederošās aitas vai jūras krastā no liela augstuma atpūtniekos iegāzīsies papīra pūķis? Pret visiem šiem gadījumiem var apdrošināties, taču saprātīgāk ir mazināt riskus pašam, nododoties izklaidei vietā, kur nevienam netraucēsiet.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu