Iespaidīgi «pīrsingi» un transa stāvoklis: kā Malaizijā pielūdz hinduistu dievu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Malaizijā un citās pasaules valstīs hinduisti nosvinējuši Taipusamu - ikgadējos svētkus, kas veltīti kara dievam Muruganam, Šivas un viņa sievas Parvati jaunākajam dēlam. Krāšņajās svinībās tika piekoptas rietumnieku acīm dīvainas tradīcijas - svinētājiem vaigos un mugurās tika durti metāla iesmi un dejās sasniegts transa stāvoklis, vēsta aģentūra AFP.

Lai arī hinduisms Malaizijā ir mazākuma reliģija, Taipusams ir oficiāla brīvdiena un tempļos visā valstī to sagaida apmēram miljons cilvēku.

Foto: Reuters/Scanpix

Daudzi ticīgie svētkiem sāk gatavoties laicīgi - ievēro gavēni un pārtiek tikai no veģetāra uztura. Dažas dienas pirms Taipusama viņi uz pleciem nes «kavadi» - hinduisma dievību atveidus.

Krāšņākās svinības notiek Batu alās Selangoras štatā. Īsi pirms pusnakts svinētāji sapulcējas pie 15 kilometru attālumā esoša tempļa un no turienes mēro apmēram astoņas stundas ilgo ceļu uz alām. Gājiens apstājas pie augstām kāpnēm, kas ved uz ieeju alās.

Foto: Reuters/Scanpix

Katru gadu svinībām Batu alās pievienojas ap 10 000 tūristu, norāda Malaizijas tūrisma informācijas centrs.

Daudzi svinētāji dejojot nonāk transa stāvoklī. Vīrieši - un dažreiz arī kāda sieviete - noskuj galvu pie vietējiem frizieriem, kuri svētkos strādā.

Murugana pielūgšana Taipusama laikā izpaužas dažādos neparastos rituālos. Daži svinētāji savus vaigus un mēli caurdur ar metāla iesmiem. Citi mugurā sadur āķus, kam piekar dažādus priekšmetus - sākot ar zvaniņiem un beidzot ar kokosriekstiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu