NASA: Astronauti nevar pieņemties svarā gravitācijas trūkuma dēļ (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Jau pagājuši teju 20 gadi, kopš uz Starptautisko kosmosa staciju dzīvot un strādāt tika nosūtīta pirmā pastāvīgā kosmonautu komanda. Jau tajā laikā zinātnieki novēroja dīvainu fenomenu – astronauti nekādi nespēj pieņemties svarā. Izrādās, ka mikrogravitācija tiem liek izjust pastāvīgu sātu.

Kā izdevumam «Popular Science» pavēstīja NASA zinātnieki, astronautu uzņemtā barība mikrogravitācijas ietekmē burtiski peld kuņģī, liekot cilvēkam justies paēdušam ilgāku laiku, nekā tas patiesībā ir.

Lai arī astronauti izmanto īpašu aplikāciju, lai sekotu līdzi uzņemtajam pārtikas daudzumam, tie nespēj izpildīt uztura plānu, jo vienkārši jūtas paēduši pirms kārtējās maltītes. Kuņģis tiek burtiski piemuļķots, kā rezultātā krītas ķermeņa masa.

«Izskatās, ka astronautiem, kas atrodas kosmosā, ēdiens kuņģī «nenosēžas» kā cilvēkiem uz Zemes. Mikrogravitācijas ietekmē kuņģis sūta signālu smadzenēm, ka tas ir pilns, kaut arī pārtikas tajā nav tik daudz. Mēs pastāvīgi atgādinām astronautiem, lai tie paēd pat tad, ja nevēlas. Svarīgi ir ievērot ēšanas plānu,» komentēja pētnieks Skots Smits (Scott Smith).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu