Atstādinātā «Ainažu» vadītāja: Bērnu dzīvība svarīgāka, ir nopietnas problēmas bērnu psihiatrijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Cilvēki no malas īsti nespēj saprast, kas ir psihiskie traucējumi un ko tas nozīmē,» saka uz izmeklēšanas laiku atstādinātā bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes locekle Ilona Balode, paskaidrojot, ka fiksēšana pie gultas notikusi, bet jāsaprot, ka pacienta dzīvība vienmēr ir pirmajā vietā un slimnīcas darbinieki strādājuši godprātīgi. TVNET jau vēstīja, ka tiesībsargs Juris Jansons žurnālistiem trešdien sacīja, ka bērni slimnīcā bija piesieti un fiksēti vairākas dienas nedēļā.

Balode norāda uz hronisku ārstu un personāla trūkumu slimnīcā. Bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā, kur vienlaikus ārstējas aptuveni 80 bērnu, uz vietas ir tikai viens psihiatrs, narkologs. Pārējie speciālisti ierodas dažas reizes nedēļā.

Ilona Balode slimnīcā strādā kopš 1999. gada. Tolaik gada laikā slimnīcā ārstējās astoņi pacienti. Tagad slimnīcā gada laikā ārstējas vairāk nekā 250. Balode saka, ka bērni slimnīcā nonāk ar ielaistām slimībām.

«Pacienti ir aizvien smagāki. Līdztekus diagnozēm ar narkoloģiskām problēmām.»

Aizvien biežāki ir gadījumi, kad ārsti saka: «Kāpēc tikai tagad? Vajadzēja ātrāk.»

Balode norāda uz nopietnām problēmām bērnu psihiatrijā – ārstu trūkst arī ambulatori. Mazie un gados jaunie pacienti rindā gaida mēnešiem ilgi.

«Medikamenti nav lietoti, un šādā stāvoklī viņi nonāk pie mums,»

saka Balode. Viņa saka, ka pacienti kļūst aizvien sarežģītāki. Viens no iemesliem saistīts ar datorspēlēm, ieslīgšanu virtuālajā vidē, kas bērna apziņā saplūst ar realitāti. Bērniem mēdzot būt smaga iedzimtība.

Ainažu slimnīcā ārstējas bērni un pusaudži vecumā no astoņiem līdz 17 gadiem – daļa slimnīcā nonāk ar tiesas lēmumu. Ārstēšanās laiks - pusotru mēnesi un ilgāk. Daži slimnīcā uzturas mēnešiem ilgi, līdz pacienta stāvoklis stabilizējas.

Jau vēstīts, ka 2017.gadā Tiesībsarga birojā saņemti vairāki iesniegumi no vecākiem par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem.

Pārbaudē secināts, kā bērniem ir nodarīts pāri, līdz ar to manāmas arī spīdzināšanas iezīmes. Jansons uzsvēra, ka valsts nekādos apstākļos nevar attaisnot to, ka netiek pildīts absolūts spīdzināšanas aizliegums.

Vizīšu laikā informācija iegūta gan no sarunām ar bērniem un darbiniekiem, gan dokumentiem.

Jansons skaidroja, ka viens no pārkāpumiem ir pietiekama ārstu skaita nenodrošināšana. Slimnīcā ir 80 gultasvietas un pārbaudes laikā bija 74 pacienti, taču iestādē strādāja tikai viens psihiatrs, bet nakts dežuranta nebija vispār. Tāpat, neskatoties uz ilgstošo bērnu uzturēšanos slimnīcā, nav pieejamas arī ārstniecības kartes. Arī citi slimnīcas pakalpojumi netiek nodrošināti vispār vai tiek nodrošināti ļoti ierobežotā apjomā. Bērni netiek informēti par ārstniecību, kā arī to, kad viņi vispār nonāks mājās, pauda Jansons, piebilstot, ka pacientu tiesības paredz, ka nepilngadīgs pacients ir tiesīgs saņemt informāciju.

Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personāla fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas.

Veselības ministrijas valsts sekretārs Aivars Lapiņš pirmdien žurnālistiem sacīja, ka pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. Viņš norādīja, ka tiek runāts par pārkāpumiem fiksācijas ilgumā un pārtraukumu apmērā.

Lapiņš norādīja, ka patlaban Veselības inspekcijai dots uzdevums veikt papildu pārbaudes citās psihoneiroloģiskajās slimnīcās, īpaši koncentrējoties uz tiem pakalpojumiem, kas tiek sniegti bērniem.

Slimnīcas «Ainaži» valdes locekle Ilona Balode uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināta. Slimnīcas darbības nodrošināšanai tās valdē uz laiku iecelts Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins, kuram uzdots iepazīties ar situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu