Pētījums: deviņas populārākās tējas lielveikalos satur pesticīdus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Tikai divas no analizētām populārām Latvijas lielveikalos nopērkamajām tējām ir brīvas no pesticīdiem - Rimi Ceylon black tea un Lipton Yellow Label, apjomīgā EK finansiāli atbalstītā pētījumā secina vides organizācija «Zaļā brīvība». No 11 analizētajiem produktiem pesticīdi tika atklāti deviņos.

Tēja ir produkts, kura ražošanā izmanto daudz pesticīdu. 2017. gadā «Zaļā brīvība» uz laboratoriju Vācijā nosūtīja populārāko Latvijas lielveikalos nopērkamo tēju paraugus, lai pārbaudītu, vai un cik daudz tās satur pesticīdu atliekvielas, skaidro organizācija.

Rezultāti nepatīkami pārsteidza! No 11 analizētajiem produktiem pesticīdi tika atklāti deviņos produktos un tikai divi - Rimi Ceylon black tea un Lipton Yellow Label – izrādījās tīri.

Citās tējās tika atklāti pesticīdi. To koncentrācija pārsniedza Eiropas Savienībā pieļaujamās normas.

«Zaļā brīvība» skaidro, ka pesticīdu koncentrācijas produktos ir nelielas, bet dažiem produktiem pat vairāku pesticīdu koncentrācijas pārsniedz pieļaujamās maksimālās robežas. «Tēja arī nav vienīgais pārtikas produkts, ko lietojam. Ikdienā cilvēks ir pakļauts plašam ķīmisko vielu kokteilim, kas var negatīvi ietekmēt ne vien patērētāju, bet arī strādnieku, kas darbojas tējas plantācijās. Katru gadu apmēram pieci miljoni lauksaimnieku saindējas ar pesticīdiem un 20 tūkstoši iet bojā.»

Daudzi no pesticīdiem var izraisīt endokrīnās un reproduktīvās sistēmas bojājumus.

Savukārt kancerogēni traucē imūnsistēmas darbību un var radīt attīstības traucējumus.

Pesticīdi arī apdraud apkārtējo vidi. Neonikotinoīdi, kas parādās organizācijas izraudzītajos testētajos produktos, apdraud bišu populācijas visā pasaulē.

20180130_122411_9135.jpg

Tējas paraugos tika atrasts antrahinons (anthraquinone), lai gan Eiropā šīs vielas lietošana lauksaimniecībā nav atļauta tāpēc, ka trūkst skaidru datu par tā drošumu. Vielas lietošana ir arī aizliegta Indijā un daudzās citās tējas audzētājvalstīs, un tējas audzēšanā tas praktiski netiek izmantots.

Vides draugi uzskata, ka, iespējams, antrahinons testētajos tējas paraugos nonācis žāvēšanas vai iesaiņošanas procesā.

Antrahinons tiek izmantots arī papīra un kartona ražošanā, un tas, nav izslēgts, var migrēt no iepakojuma uz tēju.

Pētījums veikts ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu projekta «Lielveikalu zīmolu produktu ilgtspējas celšana».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu