Keiptaunas iedzīvotāji var palikt bez ūdens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NIC BOTHMA / EPA

Ilgstošā sausuma dēļ Keiptauna varētu kļūt par pasaulē pirmo lielo pilsētu, kurā beidzas dzeramais ūdens, raksta NBC News.

Dienvidāfrikas otrajai lielākajai pilsētai Keiptaunai draud tā sauktā «Day Zero» («Nulles diena»), kad varas iestādēm var nākties gandrīz pilnīgi atslēgt ūdens piegādi.

Amatpersonas apgalvo, ka «Day Zero» varētu pienākt šā gada 12. aprīlī, ja iedzīvotāji nesamazinās savu ūdens patēriņu līdz minimumam. Teju četru miljonu iedzīvotāju lielajā Keiptaunā no 1. februāra cilvēki tiek aicināti nepatērēt vairāk par 13,2 galoniem jeb aptuveni 50 litriem dzeramā ūdens dienā. Taču par spīti pilnīga sausuma draudiem 60% pilsētas iedzīvotāju neņemot vērā šos ierobežojumus - kamēr vieni savāc dušā iztērēto ūdeni un izmanto to dažādiem mērķiem, citi turpina laistīt savus piemājas zālienus.

Pasaules Dabas fonds brīdina, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem trīs līdz sešus mēnešus sadzīvot ar minimālu ūdens patēriņu līdz lietus sezonas sākumam.

Keiptaunā sausums ilgst jau vairākus gadus, to veicinājusi pilsētas iedzīvotāju skaita straujā palielināšanās pēdējo gadu desmitu laikā. Zinātnieki ilgstošo sausumu saista arī ar globālo sasilšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu