AT atkārtotai izskatīšanai nodevusi Moldovas ieroču pārdošanas lietu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments ir atcēlis Rīgas apgabaltiesas spriedumu krimināllietā, kurā saistībā ar 2011.gadā Moldovā atklātajiem pārkāpumiem ieroču pārdošanā, ko veica Latvijas uzņēmums «Latspeceksports», apsūdzēts uzņēmuma toreizējais vadītājs Ivo Antons, informēja AT pārstāve Baiba Kataja.

Lieta nodota jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā. AT lēmums nav pārsūdzams.

AT lēmumā norādījusi, ka apelācijas instances tiesai, izskatot lietu atceltajā daļā no jauna, ņemot vērā Eiropas Cilvēktiesību tiesas atziņas un AT judikatūru, jāizvērtē, vai konkrētajā lietā nav pamata atzīt, ka ir pieļauts Kriminālprocesa likumā paredzēto tiesību uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā pārkāpums.

Jau vēstīts, ka pirmās instances tiesa Antonu atzina par vainīgu un sodīja par Krimināllikuma 237.1.panta paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par stratēģiskas preču aprites noteikumu pārkāpšanu, ar ko radīts būtisks kaitējums, kā arī par Krimināllikuma 233.panta otrās daļas pārkāpšanu, proti, šaujamieroča iegādāšanos un nēsāšanu bez atļaujas, kā arī munīcijas un spridzekļu glabāšanu bez atļaujas. Kopumā pirmās instances tiesa Antonam piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu un naudas sodu 20 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 7400 eiro.

Antons spriedumu pārsūdzēja un apelācijas instances tiesa atcēla pirmās instances spriedumu daļā par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem, taču nemainīja pārējās daļās.

2012.gadā LETA ziņoja, ka 2011.gadā Moldovas armija pārdeva 60 tonnas novecojuša bruņojuma Latvijas kompānijai «Latspeceksports», kura 100% piederēja Antonam. Bruņojums ar lidmašīnu «Il-76» no Moldovas izvests divos reisos no Merkulešti lidostas. Toreiz Moldovas aizsardzības ministrs Aleksandrs Žosans pavēstīja, ka ieroču kravā ietilpa novecojušas un norakstītas artilērijas un pretraķešu sistēmas.

Vēlāk Moldovas amatpersonas apstiprināja, ka bruņojums nogādāts Armēnijā, kas savukārt noliedza ieroču iegādi no Moldovas.

2011.gadā aģentūrai LETA Ārlietu ministrija norādīja, ka ministrijas Stratēģiskas nozīmes preču kontroles komiteja nevienam Latvijas uzņēmumam nebija izsniegusi licenci stratēģiskas nozīmes preču eksportam uz vai caur Moldovu vai uz vai caur Armēniju. Tāpat kontroles komitejā toreiz nebija saņemts neviens Latvijā reģistrēta uzņēmuma pieteikums licences saņemšanai militāra rakstura preču nosūtīšanai uz Armēniju.

Līdz ar to netika izsniegta neviena licence un nevienam Latvijā reģistrētam uzņēmumam nebija tiesību veikt darījumus ar militārām precēm ne to nosūtīšanai, ne saņemšanai no Armēnijas. Licence nebija izsniegta arī nevienam Latvijā reģistrētam uzņēmumam darījumu ar militāra rakstura precēm veikšanai Moldovā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu