Rudenī gaidāmi Nelsona, Opolais un Leipcigas orķestra «Gewandhaus» koncerti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Catherine Pisaroni

Latviešu diriģenta Andra Nelsona, solistes Kristīne Opolais un Leipcigas orķestra «Gewandhaus» koncerti Rīgā notiks 13. oktobrī un 14. oktobrī, informē Andreja Žagara Kultūras atbalsta un attīstības fondā.

Koncerti notiks Latvijas Nacionālās operas (LNO) Lielajā zālē. Leipcigas «Gewandhaus» orķestris sava jaunā mākslinieciskā vadītāja Nelsona vadībā uzstāsies ar divām atšķirīgām koncertprogrammām. 13. oktobra programmā kopā ar orķestri dziedās soprāns Opolais.

«Toreiz mans lēmums uzticēt LNO galvenā diriģenta amatu jaunam orķestra mūziķim, kurš sasniedzis 24 gadu vecumu un tikai sāk savu diriģenta karjeru, sabiedrībā tika uzskatīts par nepieņemamu un tika asi kritizēts. Taču jau pēc pirmajām Andra Nelsona nodiriģētajām izrādēm Latvijas Nacionālajā operā, varēja redzēt viņa lielo talantu, ko šodien novērtē visā pasaulē. Tas bija nozīmīgs mākslinieciskās izaugsmes posms gan Andrim Nelsonam, gan LNO. Esmu gandarīts un lepojos, ka šodien viņa lielais talants ir atzīts visā pasaulē, tostarp - ar divām «Grammy» godalgām,» uzsver bijušais LNO vadītājs, režisors Andrejs Žagars.

«Kopumā šajā gadā fonda programmā būs virkne spožu, pasaules līmeņa kultūras notikumu, kurus atklāsim drīzumā. Tie būs saistoši ikvienam kultūras cienītājam un atzīmēs gan ārvalstu, gan mūsu pašu skatuves mākslinieku sasniegumus, ļaujot Latvijai baudīt kultūras lielvalsts statusu,» norāda Žagars.

13.oktobra programmā kopā ar orķestri dziedās soprāns Opolais, kura uzstājas gan pasaules lielākajos operteātros, gan prestižākajās koncertzālēs. Viņas balsī koncertā skanēs Čaikovska operu «Jevgeņijs Oņegins» un «Pīķa dāma» skaistākās lappuses - vēstules skats un Lizas ariozo. Koncertā pirmoreiz Latvijā izskanēs arī Andra Dzenīša jaundarbs «Māra», kas komponēts pēc Bostonas simfoniskā orķestra un Leipcigas «Gewandhaus» orķestra pasūtījuma. Nelsona vadībā tā pasaules pirmatskaņojums notiks 2018. gada septembrī Leipcigā, bet Bostonā, to dzirdēs novembrī. Koncerta 2. daļā skanēs monumentālā, hrestomātiskā Gustava Mālera Pirmā simfonija, kas pazīstama ar nosaukumu «Titāns».

14. oktobra koncerta 1.daļā kopā ar orķestri muzicēs harizmātiskais zviedru trompetists, izcilais virtuozs, viens no mūsdienu ievērojamākajiem trompetes spēles meistariem Hokans Hardenbergers, simboliski atgādinot, ka arī Nelsona rokā trompete ir skanējusi un aizvien skan spoži. Koncertam izvēlēts pazīstamā 20.gadsimta vācu avangarda komponista Brenda Aloiza Cimmermana Trompetes koncerts «Nobody knows the trouble I see». Koncerta 2.daļa atvēlēta Mālera piecdaļīgajai 5. simfonijai, kuru klausītāji atpazīst gan pēc slavenā sēru marša, gan vēl zināmākā brīnumskaistā «Adagietto».

Kristīne Opolais
Kristīne Opolais Foto: Catherine Pisaroni

Nelsons Leipcigas «Gewandhaus» orķestra mākslinieciskā vadītāja amatā stāsies no 22.februāra, ieskandinot vairākus koncertus Leipcigā. Izcilā kolektīva koncertu ģeogrāfija šogad aptver Londonu, Stokholmu, Maskavu, Sanktpēterburgu, Helsinkus, kā arī Latviju.

Koncertcikls «Dzimuši Latvijā» ir Latvijas valsts simtgades notikums, kuru atbalsta Kultūras ministrija. Koncertciklā Latvijas klausītājiem tiek piedāvāta iespēja pieredzēt gan Latvijas jauno talantu, gan jau starptautiski atzītu un pasaulē pieprasītu mūzikas zvaigžņu uzstāšanos Latvijas simtgadē Latvijas koncertzālēs.

Kā ziņots, divus koncertus Rīgā ar Kristīnes Opolais dalību un Hakana Hardenbergera dalību par 82 998 eiro rīkos «Tempus Libero», savukārt koncertu Liepājā par 41 500 eiro rīkos biedrība «La bouna Musica».

Biļetes pieejamas tirdzniecībā «Biļešu Paradīzes» kasēs, un to cena būs no 50 līdz 200 eiro. Koncertus organizē Andreja Žagara Kultūras atbalsta un attīstības fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu