Višegrādas grupas valstis prasa lielāku ietekmi ES

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tā dēvētās Višegrādas grupas valstu premjerministri piektdien uzsvēruši, ka vēlas spēcīgu un suverēnu valstu Eiropu, vēsta Polijas Radio.

Tiekoties Budapeštā, Čehijas, Polijas, Slovākijas un Ungārijas valdību vadītāji pārrunājuši gan reģionālās sadarbības, gan Eiropas Savienības (ES) nākotnes jautājumus.

Andrejs Babibišs, Mateušs Moraveckis, Toberts Fico un Viktors Orbāns pārrunāja ES turpmāko attīstību, migrācijas politiku un bloka jauno budžetu.

Starp apspriestajiem reģionālajiem jautājumiem bija ieceres dibināt kopīgu Centrāleiropas attīstības banku.

Moraveckis intervijā Polijas Radio norādīja, ka šāda banka palīdzētu finansēt kopīgos infrastruktūras projektus.

Paneļdiskusijā par ES nākotni Polijas premjers izteicās, ka viņa «Eiropas vīzija» paredz veidot «ļoti spēcīgu integrētu un suverēnu valstu (..) Eiropu, kam ir kopīgi mērķi un kurai, iespējams, kādu dienu būs kopīga armija».

Viņš uzsvēra, ka spēcīgas valstis Centrāleiropā nozīmē ar daudz spēcīgāku Eiropu kopumā.

Savukārt Orbāns norādīja, ka ES ir «jāpārprojektē», jo daži no tās sākotnējiem mērķiem nav sasniegti.

«Mums nav nepieciešama impērija, mums nepieciešama brīvu valstu apvienība,» uzsvēra Ungārijas premjers.

Arī Babišs pauda viedokli, ka dalībvalstīm jādod lielāka teikšana ES lēmumu pieņemšanas procesā, bet Eiropas Komisiju (EK) nepieciešams «depolitizēt».

Tikmēr Fico norādīja, ka Višegrādas grupas valstis ir piemērs pārējām bloka dalībvalstīm ekonomiskās izaugsmes un bezdarba samazināšanas ziņā. Čehijas premjers piebilda, ka Briselei ir ir jāieklausās Centrāleiropas valstu līderos, bet pirmām kārtām tai jāieklausās 65 miljonos bloka pilsoņu, kurus tie pārstāv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu