Ārsti nobažījušies par Asanžu: ilgā dzīvošana vēstniecībā nevar būt veselīga

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža dzīve izolācijā Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kas ilgst jau teju sešus gadus, ir bīstama viņa fiziskajai un garīgajai veselībai, laikrakstā «The Guardian» trešdien izteikušies ārsti, kas veikuši viņa medicīnisko izvērtējumu.

Divi ārsti kopā ar Asanžu oktobrī trīs dienu laikā pavadījuši 20 stundas, veicot viņa «vispārēju fizisko un garīgo izvērtējumu».

«Kaut arī izvērtējuma rezultātus aizsargā ārsta un pacienta attiecību konfidencialitātes nosacījumi, mūsu profesionālais viedoklis ir, ka ilgstošā atrašanās izolācijā viņam ir fiziski un garīgi bīstama, kā arī skaidrs viņa tiesību uz veselības aprūpi pārkāpums,» norādīja ārsti.

Ārste un Bostonas Universitātes Medicīnas un sabiedrības veselības skolas asociētā profesore Sondra Krosbija un Londonā bāzētais klīniskais psihologs Broks Čizolms arī mudināja garantēt Asanžam drošu nokļūšanu slimnīcā.

Ārsti aicināja Lielbritānijas Medicīnisko asociāciju un citas puses uzstāt, lai Apvienotā Karalistes valdība nodrošina veselības aprūpi, vienlaikus atzīstot, ka vairums ārstu nevēlas doties uz vēstniecību, lai sniegtu Asanžam medicīnisko aprūpi.

«Mūsu izvērtējumā atklāts, ka viņam vairāk nekā piecus gadus nav bijusi piekļuve Saules gaismai, pienācīgai ventilācijai un iespēju uzturēties ārpus telpām,» norādīja ārsti.

Ekvadora Asanžam šomēnes piešķīra pilsonību, nesekmīgi cenšoties viņam nodrošināt arī diplomātisko imunitāti, lai izvestu no Ekvadoras vēstniecības Londonā, nebaidoties, ka viņu aizturēs Lielbritānijas varasiestādes.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu