Ēkas-kuģa īpašnieks Lūsiņš beidzot pastāstījis, ko ar to darīs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts/LETA

Nu jau bēdīgi slavenās Pāvilostas novadā jūras krastā esošās ēkas-kuģa īpašnieks, uzņēmējs Argods Lūsiņš beidzot atklājis, ko grasās ar to darīt.

Lūsiņš Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» pastāstījis, ka būvi no Pāvilostas noteikti aizvākšot. Tā nekad neeot bijusi paredzēta Pāvilostas ūdeņiem. Šobrīd jau esot zināma vieta, kur to nogādās, tagad tā esot atbilstoši jāiekārto. Uz attiecīgo vietu to aizvākšot ar velkoņiem pa jūru. Uz jautājumu, kad tas varētu notikt, uzņēmējs neatbildēja. Tehniski tas neesot nekas neiespējams, un tā būšot tāda pati peldoša ierīce, kāda jau esot Lielupes ūdeņos Jūrmalā.

Plānotā atrašanās vieta Pāvilostas būvei tiek turēta noslēpumā, sabiedrība par to uzzināšot, kad būšot pienācis laiks.

Būvniecība esot Lūsiņa kaislība un bizness, mājas uz pontoniem sācis būvēt, jo Latvijā gribējis ieviest ko jaunu.

Kā ziņots, atbilstoši likumam, Pāvilostas novadā jūras krastā esošās ēkas - «kuģa» statuss joprojām ir būvniecības stadijā esošs pontons, norādīja Latvijas Jūras administrācijas (LJA) pārstāve Sarma Kočāne.

Viņa informēja, ka otrdien LJA inspektors vizuāli no ārpuses apsekoja būvi Pāvilostas novadā, tomēr ēkas - «kuģa» statuss joprojām nav mainījies. «Tā ir JA labās gribas izpausme, jo neviens normatīvais akts neparedz šādu [apsekošanas] darbību - juridiski to var pieprasīt īpašnieks, un tas ir maksas pakalpojums. Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, šis objekts joprojām ir būvniecības stāvoklī esošu kuģu grāmatā ierakstīts būvniecības stadijā esošs pontons. Statusu var mainīt īpašnieks,» skaidroja Kočāne.

Laikraksts «Kursas laiks» iepriekš vēstīja, ka Pāvilostas novada Sakas pagastā pašā jūras krastā uzbūvēta atpūtas māja, kas iepriekš atzīta par kuģi būvniecības stadijā.

Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas reģionālās Vides pārvaldes direktore Ingrīda Sotņikova pastāstīja, ka pirms pieciem gadiem VVD Liepājas administratīvajā rajona tiesā zaudējis tiesvedību pret SIA «Alco» saistībā ar šīs konstrukcijas būvniecību. Kaut arī veidojumam vizuāli ir daudz lielāka līdzība ar ēku nekā ar peldlīdzekli, arī tiesvedības materiālos atrodama izziņa, ka konstrukcija ir «kuģis būvniecības stadijā».

Kā apstiprināja Administratīvajā rajona tiesā, 2013.gada 6.februārī tika taisīts spriedums administratīvā pārkāpuma lietā, kurā SIA «Alco» bija saukta pie administratīvās atbildības par to, ka savā īpašumā «Oļi» Pāvilostas novada Sakas pagasta Ulmalē aptuveni desmit metrus no stāvkrasta malas (netālu no vietas, kur vēlāk tapa objekts uz valstij piederošās zemes) bija novietojusi «metāla režģu un pontonu konstrukciju». Kā liecina «Firmas.lv» informācija, degvielas tirgotāja «Alco» īpašnieks ir Argods Lūsiņš. «Dienas Biznesa» apkopotajā 100 Latvijas bagātāko cilvēku sarakstā viņš pērn ierindojās 9.vietā ar 43 miljoniem eiro.

Administratīvā tiesa gan nekad nav vērtējusi, vai jūras malā pie Pāvilostas uzslietā būve ir kuģis, un atbildība par tās parādīšanos neatļautā vietā ir jāuzņemas citām atbildīgajām institūcijām, iepriekš Latvijas Radio uzsvēra lietu skatījusī tiesnese Kristīne Brokāne.

Tiesnese skaidroja, ka tiesa nekad nav vērtējusi, vai pabeigtā ēka ir vai nav kuģis, bet gan vērtēja, vai konkrētajā vietā drīkstēja notikt kuģa būvniecība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu