Izstrādāts rokas ārējais skelets, ko var darbināt ar domām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Lozannas Federālās pollitehniskās skolas (Šveice) pētnieki ir izstrādājuši vieglu rokas ārējo jeb eksoskeletu, ko iespējams vadīt ar domu spēku. Ja šāda ierīce nonāktu apritē, tā ievērojami atvieglotu ikdienu cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Šveices pētnieku izstrādājuma komplektā ietilpst elektroencefalogrammas cepure ar elektrodiem, kas fiksē smadzeņu impulsus un vada motoriņu bloku. Tas atrodas uz cilvēka krūtīm un ir savienots ar pieciem kabeļiem - cīpslām, kas katra pievienota katram no pieciem pirkstiem ārpusē. Plauksta tādējādi ir tukša.

Pētnieki norāda: lai uzvilktu un ķermenim piestiprinātu visas ārējā skeleta komplekta sastāvdaļas, nepieciešamas vien dažas minūtes. Pie tam šis ārējais skelets sver ļoti maz, tādēļ to ir viegli lietot. Tāpat būtiski, ka ārējais skelets ir lietojams dažādos veidos atkarībā no cilvēka īpatnībām. Proti, satvērienu un pirkstu kustības var kontrolēt ar acu kustībām vai viedtālruni, kam ir balss komandu atpazīšanas lietotne.

Līdz šim eksoskelets ir sekmīgi izmēģināts ar pacientiem, kas pārcietuši insultu vai guvuši muguras smadzeņu traumas. Iekārtu paredzēts attīstīt tālāk, lai to varētu izmantot rehabilitācijā vai mājas darbu veikšanā. Tomēr to, kad šāds ārējais skelets varētu būt pieejams plašākam pacientu lokam, izstrādātāji neprecizē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu