LU zinātnieki izveidojuši magnētiskā lauka attēlošanas iekārtu, kas izmantojama pat naftas ieguvē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pateicoties LU Fonda administrētā SIA «Mikrotīkls» ziedojuma finansējumam, (45 000 EUR) LU Fizikas un matemātikas fakultātes (FMF) Lāzeru centrs un Magnētisku mīkstu materiālu laboratorija kopīgiem spēkiem ir izveidojuši augstas klases magnētiskā lauka attēlošanas iekārtu.

Izveidojot jauno eksperimentālo iekārtu, zinātnieki ieguvuši iespēju veikt mērījumus ne tikai sistēmās, kas interesantas fizikas, medicīnas un bioloģijas pētījumiem, bet arī sistēmās ar plašu praktisko pielietojumu elektronikā un pat naftas ieguvē, informēja FMF pētnieks Andris Bērziņš.

Projekta «Magnētiskā lauka attēlošanas eksperimentālās iekārtas uzlabošana» īstenošanas rezultātā eksperimentālā sistēma ieguvusi gan jaunas iekārtas, gan programmatūru. Izveidotā iekārta ļauj mērīt magnētiskos laukus, ko rada dažādi materiāli ar telpisko izšķirtspēju, kas sasniedz vienu divsimto daļu no cilvēka mata biezuma. Iekārtas jaunā konstrukcija ļauj uzlabot ne tikai mērījumu kvalitāti, bet arī būtiski paplašināt pētāmo paraugu klāstu. Tagad «magnētiskā lauka attēlošanas iekārta» spēj mērīt ne tikai magnētiskos laukus, ko rada mikroskopiskas magnētiskas daļiņas un to ķēdītes, bet arī laukus, ko rada necaurspīdīgi cieti un šķidri magnētiski paraugi.

Abu jauno mērāmo paraugu tipiem ir liela praktiskā nozīme - necaurspīdīgo paraugu pētījumi ļauj izzināt dažādu magnētisku plāno kārtiņu īpašības, kas svarīgas to pielietojumiem visdažādākajās mūsdienu ierīcēs, piemēram, elektronikas atmiņas un sensoru elementos. Savukārt magnētisko šķidrumu pētījumi nozīmīgi ar to, ka pārbaudāmas ne tikai magnetohidrodinamikas sakarības, bet gluži praktiski - tā saucamie magnētiskie labirinti, kas veidojas magnētiskiem šķidrumiem, mijiedarbojoties ar magnētisko lauku, ļauj veidot un izpētīt reālas porainas struktūras, kas svarīgas, piemēram, naftas ieguvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu