9 Tutanhamona lāsta upuri un viens «lāga zēns»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Ēģiptes faraona Tutanhamona kapenes tika atklātas 1922. gada 26. novembrī, kad valdnieka mūmija tajās netraucētā mierā bija nogulējusi vairāk nekā 3000 gadu. Daudzi tic, ka Tutanhamona kapeņu atvēršana bija milzu kļūda, kas pār arheologu galvām klāja drūmu lāstu. Lūk, deviņi cilvēki, kas bija saistīti ar Tutanhamona miera traucēšanu un sajuta faraona lāsta spēku. Apkopojis izdevums «Mental Floss».

1. Džordžs Herberts

Herberts bija vīrs, kurš finansēja arheoloģiskos izrakumus Tutanhamona kapenēs. Viņš arī bija pirmais, kuru skāra faraona lāsts, proti, viņš skujoties nejauši pārplēsa moskīta kodumu uz ādas un mira no asins saindēšanās vien dažus mēnešus pēc kapeņu atvēršanas. Leģenda vēsta, ka Herberta nāves brīdī viņa mājā mistiski izdzisa visas gaismas.

2. Sers Brūss Ingems

Arheologs Hovards Kārters, kurš pirmais atklāja Tutanhamona kapenes, savam draugam Ingemam uzdāvināja kapenēs atrastu artefaktu – papīra presi. Tā bija veidota kā mumificēta roka ar rokassprādzi, uz kuras bija iegravēts uzraksts: «Lāsts pār to, kurš pieskarsies manam ķermenim». Īsi pēc dāvanas saņemšanas Ingema māja nodega līdz ar pamatiem, bet, kad viņš to centās atjaunot, to nopostīja plūdi.

3. Džordžs Džejs Gūlds

Gūlds bija pārticis amerikāņu uzņēmējs, kurš Tutanhamona kapenes apskatīja 1923. gadā. Teju uzreiz pēc šā apmeklējuma Gūlds iegūlās slimības gultā un vairs nekad neatveseļojās. Viņš mira no pneimonijas vien dažus mēnešus pēc kapeņu apmeklējuma.

4. Obrijs Herberts

Ļaudis lēš, ka arī Džordža Herberta pusbrālis Obrijs Herberts mira Tutanhamona lāsta dēļ, kaut arī tieši ar faraona kapenēm nebija saistīts. Kādas kaites dēļ Herberts vēlāk savā dzīvē kļuva pilnīgi akls. Ārsti uzskatīja, ka pie vainas ir viņa puvušie zobi, tāpēc, cerot, ka Herberts atgūs redzi, tie viņam no žokļa visus zobus izrāva. Protams, tas nelīdzēja, jo par Herbertu bija «parūpējies» Tutanhamons. Piecus mēnešus pēc sava nolādētā pusbrāļa nāves ar asins saindēšanos kapā gūlās arī viņš pats.

5. Hjū Evelīns-Vaits

Britu arheologs Evelīns-Vaits piedalījās arheoloģiskajos izrakumos Tutanhamona kapenēs. Redzot, kā viņa biedrus pļauj Tutanhamona izkapts, viņš tik ļoti pārbijās, ka izdarīja pašnāvību pakaroties. Pirms tam viņš uzrakstīja pirmsnāves zīmīti, kurā bilda: «Es atklāju lāstu, kas liek man pazust.»

6. Ārons Embers

Amerikāņu eģiptologs Embers bija labos draugos ar daudziem arheologiem, kuri darbojās Tutanhamona kapeņu izrakumos. Viņš mira 1926. gadā, kad nodega viņa māja Baltimorā. Tiesa, viņš varēja mierīgi izglābties, bet viņa sieva mudināja viņu no liesmām glābt manuskriptu, pie kura viņš strādāja, kamēr viņa pati skries pakaļ dēlam. Viņi visi, ieskaitot kalpotāju, gāja bojā ugunsgrēkā. Kāds bija manuskripta nosaukums? «Ēģiptiešu mirušo grāmata».

7. Ričards Betels

Betels bija Džordža Herberta sekretārs, kā arī viens no pirmajiem, kurš iegāja kapenēs. Viņš mira 1929. gadā visai mīklainos apstākļos, proti, viņu uz Londonas džentlmeņu kluba grīdas atrada nosmakušu. Baumas, ka arī šo vīru skāris lāsts, sākās pēc tam, kad viņa mājās, kur glabājās daži Tutanhamona kapeņu artefakti, izcēlās vairāki nelieli ugunsgrēki.

8. Sers Arčibalds Duglass Rīds

Lūk, pierādījums, ka Tutanhamona lāstam nebija svarīgi, vai nolūkotais cilvēks iegāja vai neiegāja faraona kapenēs. Rīds bija radiologs un Tutanhamona mūmijai veica rentgenuzņēmumus. Viņš mira trīs dienas pēc procedūras veikšanas.

9. Džeimss Henrijs Bresteds

Tolaik slavenais eģiptologs Bresteds, kad kapenes tika atvērtas, strādāja kopā ar Kārteru. Īsi pēc kapeņu atvēršanas viņš devās mājās, kur atklāja, ka viņa kanārijputniņu aprijusi kobra, kas turklāt joprojām sēdēja putna būrītī. Tā kā kobra simbolizē ēģiptiešu monarhiju, tika uzskatīts, ka šis negadījums ir Tutanhamona pirksts. Pats Bresteds mira 1935. gadā, īsi pēc atgriešanās no ceļojuma pa Ēģipti.

10. Hovards Kārters

Kārters nekad nepiedzīvoja mistisku un negaidītu slimību, kā arī viņa māja nenodega šausminošā ugunsgrēkā. Viņš mira no vēža 64 gadu vecumā. Uz viņa kapakmens rakstīts: «Lai tavs gars dzīvo, lai tu pavadi miljons dzīves gadus, tu, kurš mīl Tēbas, sēžot ar seju pret Rietumu vējiem, kamēr tavas acis raugās laimē.» Liekas, ka Tutanhamonam Kārters šķita lāga zēns, tāpēc no baisā lāsta viņš tika pasargāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu