Hidrologi: Daugavas ūdens līmenis pie Jēkabpils sācis pazemināties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Daugavas posmā Jēkabpils - Zeļķi šorīt sakustējies vižņu sablīvējums, tādēļ pie Jēkabpils ūdens līmenis sācis pazemināties, bet pie Zeļķiem - paaugstināties, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Daugavas augštecē ūdens līmenis diennakts laikā ir paaugstinājās par 4 līdz 123 centimetriem, lejpus Veļižas (Krievija) novērojumu stacijas izveidojies ledus sablīvējums, tādēļ notikusi strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās. Ūdens līmenis Daugavas posmā Suraža - Vitebska savukārt pazeminājās par 13 līdz 39 centimetriem, savukārt posmā Ulla - Verhņedvinska (Baltkrievija) ūdens līmeņa svārstības esot divu centimetru robežās.

Latvijas teritorijā Daugavā no Piedrujas līdz Jersikai ūdens līmenis turpina pakāpeniski pazemināties. Daugavā posmā no Polockas līdz Jēkabpilij novērojama reta līdz vidēja vižņu iešana.

Joprojām saglabājas sarežģīta hidroloģiskā situācija Daugavas posmā Jēkabpils - Pļaviņas. Ūdens līmenis pie Jēkabpils diennakts laikā paaugstinājās par 170 centimetriem. Šorīt ap plkst.9 sakustējās vižņu sablīvējums posmā Jēkabpils - Zeļķi, tādēļ laikā no plkst. 9 līdz 11 ūdens līmenis pie Jēkabpils pazeminājās par 38 centimetriem, savukārt pie Zeļķiem tas paaugstinājās par 19 centimetriem.

Pēdējās stundas laikā pie Jēkabpils ūdens līmenis atsācis lēnām paaugstināties - par trim centimetriem stundā. Ūdens līmenim turpinot paaugstināties, gaidāma palieņu applūšana, un līdz palieņu applūšanas līmenim palikuši 68 centimetri. Pie Zeļķiem joprojām pārsniegts bīstami augsts ūdens līmenis.

Pie Pļaviņām saglabājas ledus sega ar torosiem, informē LVĢMC. Turpinoties intensīvai vižņu iešanai, tie turpina sablīvēties Daugavas posmā Jēkabpils - Pļaviņas, tāpēc šajā posmā gaidāmas krasas ūdens līmeņa izmaiņas, prognozē hidrologi.

Krustpils novada Vides un civilās aizsardzības dienests vadītājs Ilmārs Luksts pastāstīja, ka Jēkabpils pusē ūdens līmenis ir nedaudz krities, bet pie Zeļķiem tas ir nedaudz - par 25 centimetriem - paaugstinājies, tomēr Jēkabpils pilsētā vai pie Zeļķiem joprojām plūdu draudu neesot.

Vienlaikus viņš piebilda, ka lielākā bīstamība ir Salas novadā, Sakas salā, kur applūdušas zemākās vietas, tostarp piebraucamie ceļi zemākās vietās pie iedzīvotāju mājām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu