2017.gada spilgtākie notikumi astronomijā un kosmonautikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2017.gads aizvadīts. Kādi gan bija pērnā gada interesantākie notikumi astronomijā un kosmonautikā? Atbildi uz šo jautājumu sniedz interneta vietne www.starspace.lv.

 
Foto: NASA/JPL-Caltech

Cassini Grande Finale

Mūsu topa augšgalā noteikti ir Cassini misijas noslēgums 2017.gada 15.septembrī, kad automātiskais kosmiskais aparāts ienira Saturna atmosfērā un tādējādi noslēdza ilggadējo misiju. Lai arī nākamā misija uz Saturna sistēmu varētu būt gaidāma tikai pēc vairākiem gadiem, Cassini iegūto datu pietiks vēl ilgam laikam, lai zinātnieki varētu turpināt risināt gredzenotās planētas un tās pavadoņu noslēpumus.

www.starspace.lv

 
Foto: Publicitātes foto

Venta-1 starts

Iespējams, ne mazāk svarīgs ir mūsu pašu satelīta veiksmīgais starts 2017.gada 23.jūnijā. Lai arī misija nav ne bagāta ar atklājumiem, nedz varēs lepoties ar ilgu darba mūžu, pieredze, kas tika iegūta, būvējot un organizējot satelīta palaišanu, ir neatsverama. Gan tie, kas piedalījās paša satelīta izstrādē un projekta vadībā, gan tie, kas vienkārši sekoja līdzi un pārdzīvoja par Venta-1 likteni, ir smēlušies zināšanas un iedvesmu turpmākajām iecerēm. Latvijai arvien vairāk pietuvojoties pilnvērtīgas Eiropas Kosmosa aģentūras dalībvalsts statusam, cilvēki, kuriem ir pieredze kosmosa tehnoloģiju izstrādē un izmantošanā, ir liela vērtība. Jācer, ka to apzināsies un novērtēs arī valsts vadošās personas un institūcijas.

 
Foto: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet

Neitronu zvaigžņu saplūšana

Iespējams, ka šis notikums ir viens no apjomīgākajiem pētījumiem, kurā iesaistījās institūcijas visā pasaulē. Grandiozo notikumu reģistrēja LIGO un VIRGO gravitācijas viļņu observatorijas. Tā kā no šā paša reģiona tika reģistrēts gamma staru uzliesmojums, zinātnieki secināja, ka šie divi novērojumi ir saistīti. Pieslēdzās arī citas observatorijas, veicot patiešām daudzpusīgu grandiozās katastrofas pētījumu dažādos viļņu garumos. GW170817 bija tobrīd piektais reģistrētais gravitācijas viļņu notikums, kas šoreiz bija saistīts ar divu neitronu zvaigžņu saplūšanu.

 
Foto: EPA/Scanpix

Saules aptumsums ASV

Latvijā ir Saules aptumsuma mednieki, kas ikreiz, kad šis notikums ir novērojams sasniedzamā teritorijā, dodas turp, lai piedzīvotu dažas minūtes neparastās tumsas. 2017.gadā uz ASV aizplūda ne tikai viņi, bet patiesi iespaidīgs Saules aptumsuma vērotāju pulks no Latvijas. Atsauksmes par piedzīvoto varēja klausīties gan LAB sanāksmēs, gan joprojām atrast tīmeklī. Stāsta, ka tie, kas kaut reizi piedzīvo pilnu Saules aptumsumu, saslimst neglābjami un ir nolemti mūžīgām alkām doties neparastās tumsas meklējumos atkal un atkal.

 
Foto: European Southern Observatory/M. Kornmesser

Oumuamua vizīte

2017.gada 19.oktobrī tika reģistrēts pirmais starpzvaigžņu asteroīds (varbūt tomēr komēta), kura neparastā forma raisīja cerības, ka beidzot Saules sistēmā ir paviesojušies saprāta brāļi. Breaktrough Listen projekta ietvaros pat tika mēģināts kaut ko saklausīt, bet noslēpumainie viesi klusēja kā partizāni un devās prom, tā arī nenodibinājuši kontaktus (vai arī tie, ar kuriem nodibināja, klusē kā partizāni?). Ņemot vērā, ka automatizēto teleskopu, kas meklē un pēta asteroīdus un komētas, kļūst arvien vairāk un vairāk, nākotnē varam cerēt sagaidīt jaunus starpzvaigžņu vides viesus.

Komēta

 
Foto: Lynette Cook

Eiropas Planetoloģijas kongress

Lai arī kongress medijos neizskanēja pārāk skaļi, tas nudien bija ļoti vērienīgs notikums, kurā varēja piedalīties gan zinātnieki, gan studenti, gan astronomijas entuziasti. Ja nu nekādi nevarēja izbrīvēt laiku, lai personīgi apmeklētu kādu no sesijām, šo to no priekšlasījumiem varēja klausīties un skatīties LMT nodrošinātajā tiešraidē. Dažas no lekcijām ir pieejamas vietnē «Straume».

 
Foto: EPA/Scanpix

Atkārtoti izmantojamās nesējraķetes otrais starts

2017.gada 31.martā startēja Falcon 9, nogādājot kosmosā komerciālo sakaru pavadoni SES-10. Ierasta lieta, jūs teiksiet, bet šoreiz šis starts bija īpašs, jo pirmās pakāpes nesējraķete tika izmantota atkārtoti.

 
Foto: NASA/JPL-Caltech

TRAPPIST-1 sistēma

Lai arī šobrīd ir zināma vēl viena sistēma, kur atklātas astoņas planētas, šā gada sākumā TRAPPIST-1 nokļuva uzmanības centrā, jo ap sarkano punduri tika konstatēta bagātīga planētu saime - septiņas planētas. Teorētiski iespējams, ka uz dažu TRAPPIST-1 sistēmas planētu virsmas valdošie apstākļi pieļauj šķidra ūdens esamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu