Bitkoinu vērtības kritums vieš bažas par «burbuļa plīšanu»

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Trīs gadu laikā kriptovalūtas «Bitcoin» vērtība palielinājās teju 60 reizes, kulmināciju sasniedzot pagājušā gada decembrī, kad viena bitkoina cena sasniedza apmēram 19 000 ASV dolāru. Mēnesi vēlāk bitkoinu vērtība samazinājusies par 48%. Mediji un eksperti jautā - vai tas liecina par bitkoinu burbuļa plīšanu?

Vietnes «coindesk.com» informācija liecina, ka trešdienas pusdienlaikā cena par vienu «Bitcoin» vienību bija 10 395 dolāri.

Trīs veiksmīgajos gados bitkoinu vērtība pieauga gandrīz 60 reizes, pārspējot pat 90. gadu «dot-com» trakumu un citus lielākos vēstures burbuļus, tai skaitā holandiešu tulpju māniju 17. gadsimtā, norāda «Bloomberg».

Lai arī pēdējais cenas kritums pamatīgi satraucis investorus, «Bitcoin» jau vairākas reizes ir atguvies no līdzīgiem gadījumiem, kad vērtība samazinājās uz pusi. Ja bitkoini nākotnē kļūs par plaši akceptētu «digitālo zeltu», kā to prognozē amerikāņu investors Kamerons Vinklvoss, to vērtība vēl varētu celties.

Taču citi eksperti ir skeptiskāki. ASV finanšu kompāniju «Convoy Investments LLC» un «GMO LLC» analītiķi salīdzināja bitkoinu māniju ar citiem finanšu burbuļiem un secināja, ka bitkoinu popularitātes dienas varētu būt skaitītas. «Nekādas skaidras pamatvērtības un lielākoties neregulēts tirgus apvienojumā ar stāstiem par grandiozitāti - vēstures grāmatās tā aprakstīta pati burbuļa būtība,» vēstulē investoriem raksta «GMO LLC» galvenais ieguldījumu stratēģis Džeremijs Grentems.

Grentemam 90.gados bija taisnība, ka ieguldījumu bums tehnoloģiju kompāniju akcijās ir burbulis, taču viņš izstājās pārāk ātri un palaida garām lielāko peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu