ASV izstrādā likumu Krievijas un citu valstu sodīšanai par jauniem mēģinājumiem ietekmēt vēlēšanas

LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV likumdevēji gatavojas iesniegt Kongresā jaunu likumprojektu, kas paredz sodīt ikvienu valsti par mēģinājumiem ietekmēt ASV vēlēšanas, un jaunas sankcijas Krievijai, ja tā atkal mēģinās iejaukties.

Demokrātu senatora Krisa van Hollena un republikāņu senatora Marko Rubio sagatavotais likumprojekts prasa nacionālās izlūkošanas direktoram mēneša laikā pēc katrām federālajām vēlēšanām sniegt analīzi par ārvalstu iejaukšanos.

«Mūsu vēlēšanu godīgums ir jautājums, kas nav saistīts ar partijām. Un ar starpvēlēšanām mazāk nekā pēc gada mums nav laika, kuru izniekot,» paziņoja van Hollens. «DETER likums raida viennozīmīgu vēstījumu Krievijai un ikvienam citam ārvalstu spēlētājam, kurš varētu sekot tās piemēram: ja jūs mums uzbruksiet, sekas būs smagas.»

«Mēs nevaram būt valsts, kur ārvalstu izlūkdienesti mēģina bez sekām ietekmēt mūsu politisko procesu.

Likums palīdzēs nodrošināt mūsu vēlēšanu procesa godīgumu, izmantojot galvenos nacionālās drošības instrumentus, lai pārliecinātu ārvalstis neiejaukties mūsu vēlēšanās,» pavēstīja Rubio.

Pirms nedēļas Senāta demokrāti izplatīja ziņojumu, ka ASV ir vāji sagatavojušās iespējamiem Krievijas mēģinājumiem iejaukties 2018.gada starpvēlēšanās un 2020.gada prezidenta vēlēšanās.

Senatori norāda, ka Krievija nav vienīgais potenciālais drauds ASV vēlēšanu godīgumam. Izlūkdienesti arī identificējuši Ķīnu, Irānu un Ziemeļkoreju, kas varētu mēģināt izmantot vājās vietas nākamajās ASV vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu