Palestīniešu līderi aicina PAO apturēt Izraēlas atzīšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Palestīniešu līderi pirmdien aicināja Palestīnas Atbrīvošanas organizāciju (PAO) apturēt Izraēlas atzīšanu, reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Palestīniešu Centrālās padomes balsojumā PAO, kas starptautiski ir atzīta par palestīniešu pārstāvniecību, likts apturēt lēmumu atzīt Izraēlu, līdz tā «atzīs Palestīnas valsti», atcels Austrumjeruzalemes aneksiju un pārtrauks aktivitātes kolonistu apmetnēs.

Par šādu lēmumu balsoja 74 padomes locekļi, divi bija pret, bet 12 atturējās, pavēstīja aģentūras AFP žurnālists.

Nav gan skaidrs, vai šā balsojuma rezultāti būs saistoši. Balsojumā 2015. gadā padome lika apturēt sadarbību ar Izraēlu drošības jautājumos, tomēr lēmums toreiz netika īstenots.

Lai arī palestīniešus Trampa lēmums ir pamatīgi saniknojis, viņi tomēr riskē saskarties ar starptautisku pretreakciju, ja padomes lēmums tiks īstenots.

Padomes lēmums pieņemts dienu pēc tam, kad palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass Trampa miera centienus nosauca par «gadsimta pliķi».

Tramps pērn izraisīja palestīniešu un citu Tuvo Austrumu musulmaņu sašutumu, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcels savu vēstniecību uz turieni.

Jeruzalemes statuss ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem izraēliešu un palestīniešu miera sarunās. Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu