In Memoriam. Piecas spilgtākās «The Cranberries» dziesmas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

1993. gads - laiks, kad pasauli jau pārņēmis grandžroka [grunge] vilnis, savu otro atgriešanos piedzīvo 80. gadu jauniešu supergrupa «Duran Duran», topos dominē filmas «Miesassargs» skaņu celiņš ar Vitnijas Hjūstones balādi «I Will Always Love You», britu salās ar «Suede» debijas plati uzplaukst britpops, un, jā, laiks, kad jauna grupa no Īrijas «The Cranberries» spilgti pie mūzikas debesīm debitē ar tādiem singliem kā «Dreams» un «Linger». Nu šim stāstam diemžēl pienācis gals, mūžībā negaidīti 46 gadu vecumā devusies grupas sirds un dvēsele Doloresa O’Riordana (Dolores O'Riordan). Taču dziesmas paliek. Lūk, pieci spilgtākie «The Cranberries» singli.

 
Dreams
Dreams Foto: Ekrānuzņēmums

«Dreams»

Protams, jāsāk ar «Dreams», debijas albuma «Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?» debijas singlu, kura videoklipā Doloresa ar īsiem matiņiem filmējusies, būdama vien 21 gadu veca. Dziesma sākotnēji izdota 1992. gadā Īrijā, tur guva lielus panākumus un 1994. gadā iekaroja arī Ziemeļamerikas mūzikas klausītāju sirdis.

 
«Linger»
«Linger» Foto: Ekrānuzņēmums

«Linger»

No debijas albuma noteikti jāmin arī dziesma «Linger», kuru, kā visas dziesmas platē, sacerējusi Doloresa O’Riordana un ģitārists Noels Hogans (Noel Hogan). Kādā intervijā dziedātāja atzina, ka šī dziesma ir par viņas pašas pirmo nopietno skūpstu.

 
«Zombie»
«Zombie» Foto: Ekrānuzņēmums

«Zombie»

1994. gada otrajā pusē grupa jau bija kļuvusi gana populāra (debijas albums ASV pārdots piecos miljonos kopiju), un tas bija lielisks atspēriena punkts kam lielākam. Un kas lielāks arī sekoja. Protesta grāvējs «Zombie», kas iekļauts grupas otrajā studijas albumā «No Need to Argue». Dziesma iekaroja daudzu Eiropas topu pirmās vietas.

Dziesma tapusi kā reakcija uz 1993. gada Voringtonas teroraktu, kad 1993. gada 20. martā eksplodēja divas iepirkšanās rajona atkritumu urnās ievietotas bumbas. Tā rezultātā bojā gāja divi, bet ievainoti tika vairāki desmiti cilvēku. Šis uzbrukums izraisīja spēcīgu sabiedrības reakciju, jo bojāgājušie bija trīs un 12 gadus veci zēni. Īru republikāņu armija atzina bumbu izvietošanu, taču spridzinātāji identificēti netika.

 
«When You're Gone»
«When You're Gone» Foto: Ekrānuzņēmums

«When You're Gone»

1996. gadā klajā nāca trešais grupas albums «To the Faithful Departed», kurš mūzikas kritiķiem pie sirds īsti negāja. Žurnāls «Q» plati ierindoja starp gada 25 sliktākajiem albumiem. Tomēr, neskatoties uz šādu reakciju, albumam komerciāli klājās tīri labi, un arī atsevišķi singli kļuva par grupas klasiku. Piemēram, šis.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

«Animal Instinct»

Diemžēl «The Cranberries» ir viena no tām grupām, kas spilgti iezīmēja vienu gadu desmitu un gadu tūkstošu mijā tā īsti vairs nespēja pielāgoties jaunajām mūzikas tendencēm. 1999. gadā izdotais albums «Bury the Hatchet» ir pēdējais, kurš vēl spēja rezonēt, Ziemeļamerikā tas vairs nespēja sasniegt miljons pārdotu albumu robežu (vien nepilni 400 000). Albums tapis pēc Doloresas pirmā dēla piedzimšanas. Spilgtākais singls no šā ieraksta - «Animal Instinct».

Lai viegli...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu