LPS aicinās Saeimas deputātus mazināt birokrātisko slogu dokumentu iesniegšanai Zemesgrāmatā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) aicinās Saeimas deputātus mazināt birokrātisko slogu dokumentu iesniegšanai Zemesgrāmatā, informēja LPS.

LPS norādīja, ka Ministru kabinets šodien Ministru kabineta komitejas sēdē neatbalstīja LPS ierosinājumu – atļaut nostiprinājuma lūgumus Zemesgrāmatā iesniegt arī bez notāru starpniecības, tomēr Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka diskusija par šo jautājumu būtu jāturpina Saeimā, kā arī tika uzdots Tieslietu ministrijai (TM) papildināt likumprojekta «Grozījumi Zemesgrāmatu likumā» anotāciju, precīzi norādot, cik iedzīvotājiem un uzņēmējiem izmaksās jaunā nostiprinājuma lūgumu iesniegšanas sistēma, izmantojot notāru starpniecību.

«Ja tiks atļauts īpašuma pārdevējam un pircējam nostiprinājuma lūgumu īpašuma tiesību maiņai parakstīt arī klātienē Zemesgrāmatu nodaļā, tad visiem nekustamo īpašumu īpašniekiem būs iespēja izvēlēties – izmantot notāra pakalpojumus vai doties pašiem uz Zemesgrāmatas nodaļu klātienē. Ceru, ka tiks atļauta izvēles iespēja,» pēc komitejas sēdes atzina LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.

Sēdē tika skatīts likumprojekts «Grozījumi Zemesgrāmatu likumā» un likumprojekts «Grozījumi Notariāta likumā», par kuriem LPS un vēl sešas organizācijas jau pagājušajā gadā vērsās TM ar kopīgu viedokli, aicinot precizēt TM izstrādāto jauno kārtību nostiprinājuma lūgumu iesniegšanai Zemesgrāmatā, tajā skaitā – atļaut nostiprinājuma lūgumus iesniegt klātienē Zemesgrāmatu nodaļās, bez notāru starpniecības.

Vēstules iesniedzējorganizācijas arī norādīja, ka jaunā kārtība pilnīgi visos gadījumos paredz: kad nostiprināmās tiesības apliecina privāts atsavināšanas līgums, būs obligāti jāpievieno zvērināta notāra elektroniski apliecināta privāta līguma noraksts. Tas nebūs jādara tikai tiem, kuri jau šobrīd ir tiesīgi izmantot bāriņtiesu pakalpojumu, bet tādu ir mazākums, tāpēc būtu nepieciešams visos gadījumos atļaut personām izvēlēties – doties pie notāra vai pašiem sagatavot nostiprinājuma lūgumu un savu parakstu uz tā apliecināt klātienē Zemesgrāmatu nodaļā, skaidroja LPS.

«LPS lūgs Saeimas deputātus Zemesgrāmatu likumā tomēr iekļaut minēto papildinājumu, tādējādi izveidojot alternatīvu, kas, LPS ieskatā, veicinās arī notāru atlīdzību sistēmas pilnveidi, padarot īpašuma tiesību nostiprināšanas procedūras izmaksu ziņā draudzīgākas iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Turklāt tā tiks mazināta arī birokrātija,» pēc komitejas sēdes norādīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu