«Getliņi EKO» par 21,5% palielinās sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Atkritumu poligona «Getliņi» apsaimniekotājs SIA «Getliņi EKO» šogad par 21,5% plāno palielināt sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifu, liecina publikācija oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Publikācijā teikts, ka «Getliņi EKO» 2017.gada 29.decembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniedzis sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifu projektu, kas aprēķināts atbilstoši SPRK pērn februārī pieņemtajam lēmumam par sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa aprēķināšanas metodiku.

Patlaban «Getliņi EKO» spēkā esošais sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifs ir 28,32 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un dabas resursu nodokļa (DRN), un tas ir spēkā no 2016.gada 5.maija. Minētais tarifs kopā ar DRN veido maksājumu 40,92 eiro par tonnu bez PVN, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī.

SPRK iesniegtais tarifu projekts paredz, ka, atbilstoši DRN pieaugumam no 25 eiro pērn līdz 35 eiro 2018.gadā pašreizējo atkritumu apglabāšanas pakalpojumu maksājumu 40,92 eiro apmērā šogad plānots palielināt par 21,5%. Līdz ar to jaunā pakalpojuma maksa ar DRN bez PVN būs 49,73 eiro par tonnu. Tas nozīmē, ka pašreizējais tarifs 28,32 eiro par tonnu bez PVN un DRN pieaugs līdz 39,89 eiro par tonnu.

Vienlaikus tarifu projekts paredz, ka 2019.gadā, DRN pieaugot līdz 43 eiro, atkritumu apglabāšanas pakalpojumu maksājums ar DRN bez PVN no 43,80 eiro par tonnu pieaugs līdz 51,97 eiro par tonnu, veidojot 18,7% kāpumu. Savukārt 2020.gadā, DRN pieaugot līdz 50 eiro, atkritumu apglabāšanas pakalpojumu maksājums ar DRN bez PVN no 46,32 eiro par tonnu palielināsies līdz 53,94 eiro par tonnu, radot 16,5% pieaugumu.

Tarifu izmaiņas saistītas ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma un pārejas noteikumu prasību izpildi.

Iepazīties ar tarifu projektā ietverto informāciju lietotājam iespējams «Getliņi EKO» birojā Kaudzīšu ielā 57, Rumbulā, Stopiņu novadā. Savukārt priekšlikumus un ieteikumus par sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu projektu var iesniegt «Getliņi EKO» vai SPRK rakstveidā pa pastu vai elektroniski pa e-pastu 20 dienu laikā no paziņojuma publicēšanas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

«Getliņi EKO» valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns aģentūrai LETA norādīja, ka iesniegtais tarifa projekts izstrādāts atbilstoši nozares likumdošanai, proti, izmaiņām tarifa aprēķināšanas metodoloģijā. Viņš uzsvēra, ka visiem Latvijā esošajiem poligoniem līdz 2017.gada 31.decembrim bija jāveic tarifa pārrēķins un tas jāiesniedz SPRK.

«Izmaiņas tarifā ir saistītas ar vairākām komponentēm. Viena no tām ir DRN un citi piemērojamie nodokļi, kā arī inflācija. Tāpat tarifa metodoloģijā ir iekļauta zinātnes komponente, kuru var izmantot tādi poligoni kā «Getliņi», kuri nodarbojas ar nozares izglītību, izpēti un zinātnisko sadarbību,» skaidroja Stirāns.

Vienlaikus viņš norādīja, ka būtisku tarifa kāpumu veido arvien pieaugošās vides prasības un Latvijas virzība pretī arvien drošākiem un videi nekaitīgākiem pakalpojumiem, līdz ar to «Getliņi Eko» tarifā iekļāvis notekūdeņu attīrīšanas nodošanu ārpakalpojumā. «Getliņi Eko» valdes priekšsēdētājs sacīja, ka līdz šim notekūdeņus uzņēmums attīrīja pats ar bioloģiskām metodēm, tomēr tās liedz attīrīt ūdeņus no smagajiem metāliem. «Tāpēc, atbilstoši Valsts vides dienesta prasībām, izbūvējam spiedvadu un nodosim šo attīrīšanu ārpakalpojumam,» norādīja Stirāns.

Tāpat viņš atzīmēja, ka uzņēmums investējis arī projektā, kas paredz visu atkritumvedēju šasijas, ritošās daļas mazgāšanu, braucot ārā no poligona. Pēc viņa teiktā, tas nodrošinās to, ka, automašīnām pametot poligonu, cilvēkiem un videi kaitīgās vielas netiks nogādātas atpakaļ Rīgas un tuvējo pašvaldību, apdzīvoto vietu vidē un dabā.

«Jebkurš tarifa pieaugums poligonā ietekmē atkritumu pārvadātāju darbu un pakalpojuma izmaksas. Mūsu nozarē tas ir «pātagas» elements, kas veicina aktīvāku atkritumu pārstrādi un šķirošanu. Visas Eiropas valstis virzās uz šo vides mērķi - ja gribi piesārņot un radīt atkritumus, maksā vairāk. Ja gribi būt ekonomisks, nepalielināt izdevumus - domā saimnieciski, šķiro, nodod pārstrādei,» sacīja «Getliņi EKO» valdes priekšsēdētājs.

Kā aģentūra LETA uzzināja SPRK, ņemot vērā Regulatora jaunā redakcijā apstiprināto Sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa aprēķināšanas metodiku, komersantiem līdz 2017.gada 31.decembrim bija pienākums iesniegt SPRK jaunu tarifa projektu. Atbilstoši grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā un pārejas noteikumiem, ja regulators neapstiprina tarifu projektu līdz 2017.gada 31.decembrim, komersantam ir pienākums iesniegt precizētu tarifa projekta aprēķinu līdz šā gada 30.martam, ievērojot grozījumus minētā likuma 41.pantā, kas stājās spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Līdz ar to ņemot vērā iepriekš minēto, SPRK skaidroja, ka pašlaik nav iespējams prognozēt tarifa stāšanās spēkā datumu. «Galīgais tarifu vērtēšanas lēmuma pieņemšanas termiņš ir 120 dienas pēc tarifu projekta iesniegšanas, taču kopējais tarifu projektu izvērtēšanas procesa ilgums ir atkarīgs no tā, cik ilgā laikā komersants iesniedz regulatora pieprasīto papildu informāciju, jo periodu, kurā komersants sagatavo atbildes, neieskaita tarifu projekta vērtēšanas laikā. Tāpēc šobrīd ir grūti nosaukt precīzu laiku, kad jaunais tarifu projekts sadzīves atkritumu poligonā «Getliņi» varētu stāties spēkā,» norādīja regulatorā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pērn februārī SPRK padome pieņēma «Sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa aprēķināšanas metodiku» jaunā redakcijā.

Atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa aprēķināšanas metodikas jaunā redakcija izstrādāta saistībā ar 2016.gada 17.novembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kuri stājās spēkā 2017.gada 1.janvārī.

Attiecīgie grozījumi nosaka, ka tarifā iekļaujamas arī izmaksas pētniecības un attīstības darbībai, kas saistītas ar atkritumu poligonos apglabājamā atkritumu daudzuma samazināšanu, kā arī atkritumu poligona apsaimniekotājs samazina tarifa aprēķinā iekļautās izmaksas par ieņēmumu daļu, kuru tas gūst kā starpību starp maksājumu par DRN, ko samaksā atkritumu apsaimniekotājs par sadzīves atkritumu daudzumu atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 39.panta otrajai prim daļai, un valsts budžetā samaksāto DRN par sadzīves atkritumu apglabāšanu.

Vienlaikus metodika papildināta ar jauniem nosacījumiem par tarifa projekta iesniegšanu SPRK, kā arī veikta tarifa aprēķinā iekļaujamo izmaksu posteņu pārstrukturizācija, lai atvieglotu regulējamo komersantu tarifu aprēķinos iekļauto izmaksu salīdzināšanu.

Metodika stājās spēkā nākamajā dienā pēc tās publicēšanas oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Jau ziņots, ka šā gada sākumā vairākos Latvijas atkritumu poligonos stājās spēkā paaugstinātie atkritumu apsaimniekošanas tarifi, kas saistīti ar DRN pieaugumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu