Viltus kodoltrauksme Havaju salās: kā «nepareizās pogas» nospiešana izraisīja masu paniku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Agrā sestdienas rītā kāds Havaju salu avārijas dienesta darbinieks savas maiņas sākumā pieļāva kļūdu un mācību trauksmes vietā iedzīvotājiem paziņoja, ka salām tuvojoties ballistiskā raķete. Apmēram plkst.8.07 pēc vietējā laika Havaju salu iedzīvotāji savos mobilajos tālruņos saņēma īsziņu: «Tuvojas ballistiskā raķete. Nekavējoties meklējiet patvērumu. Tās nav mācības.» Tas izraisīja lielu paniku, taču galu galā izrādījās tikai darbinieka kļūme, vēsta «The Washington Post».

Havaju Ārkārtas menedžmenta aģentūra (HEMA) kopš novembra atjaunojusi Aukstā kara laika kodoluzbrukuma brīdinājuma sirēnas un ar zināmu regularitāti veic mācību trauksmes, reaģējot uz kodoldraudu pastiprināšanos no Ziemeļkorejas puses.

Ap plkst.8.05 pēc vietējā laika aģentūras darbinieks mēģināja palaist iekšējo mācību trauksmi.

Datorprogrammā bija divas iespējas - «mācību raķešu trauksme» un «raķešu trauksme». Vajadzēja izvēlēties pirmo variantu, taču darbinieks uzspieda uz otrā, iedarbinot reālo trauksmes apziņošanas sistēmu.

«Šajā gadījumā operators izvēlējās nepareizo variantu,» svētdien laikrakstam «The Washington Post» apstiprināja HEMA pārstāvis Ričards Raposa.

Iedzīvotāji ne vien saņēma biedējošās īsziņas, bet arī redzēja uzrakstus televīzijas pārraidēs. «Ja esat iekštelpās, palieciet iekštelpās. Ja esat ārā, nekavējoties patverieties kādā ēkā. Palieciet iekštelpās drošā attālumā no logiem. Ja braucat, apstājieties ceļa malā un meklējiet patvērumu ēkā vai arī nogulieties uz grīdas,» tajos bija teikts.

Tūkstošiem cilvēku, baidoties par savām dzīvībām, devās meklēt vietu, kur pārlaist iespējamo uzbrukumu, un jau atvadījās no tuvajiem cilvēkiem. Pagāja 38 minūtes, līdz beidzot tika paziņots, ka tā bija viltus trauksme.

Vairākas stundas pēc tam Havaju salu gubernators Deivids Aigs atvainojās par «sāpēm un apjukumu», ko izraisīja «kļūda standarta procedūrā, mainoties darbiniekiem un vienam darbiniekam nospiežot nepareizo pogu».

Svētdien ASV Federālās komunikāciju komisijas priekšsēdētājs Adžits Pajs viltus trauksmi nodēvēja par «absolūti nepieņemamu» un sacīja, ka tikšot sākta izmeklēšana par notikušo.

Kā norāda «The Washington Post», sestdienas incidentu sarežģīja tas, ka valstij ir trauksmes apziņošana sistēma, taču nav veida, kā atsaukt viltus trauksmi, sacīja Raposa.

FEMA plkst.8.20 sociālajos tīklos paziņoja, ka kodoldraudu neesot, taču atsaukums īsziņā tika izsūtīts tikai plkst.8.45. Tagad jautājums ir atrisināts - ja vēl kādreiz tiks palaista viltus trauksme, atsaukumu varēs publicēt dažu sekunžu laikā. Turklāt sistēmā turpmāk būs «divu personu aktivācijas» noteikums, kas būs spēkā gan mācību, gan īstām trauksmēm, lai samazinātu kļūdu iespējamību.

«Problēma daļēji bija tāda, ka jebkuram cilvēkam bija ļoti viegli pieļaut tik lielu kļūdu,» par nepilnīgo sistēmu teica Raposa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu