Āfrikas cūku mēris pirmo reizi konstatēts mežacūkām Jersikas, Cenu un Jaunlutriņu pagastos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pagājušajā nedēļā konstatējuši 26 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt vīruss pirmo reizi šogad konstatēts pa vienai mežacūkai Līvānu novada Jersikas pagastā, Ozolnieku novada Cenu pagastā un Saldus novada Jaunlutriņu pagastā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Tāpat ĀCM šogad konstatēts arī četrām mežacūkām Brocēnu novada Blīdenes pagastā, trijām mežacūkām Pļaviņu novada Vietalvas pagastā, kā arī pa divām mežacūkām Jaunpils novada Jaunpils pagastā, Madonas novada Aronas pagastā, Raunas novada Raunas pagastā un Ventspils novada Puzes pagastā.

ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī pa vienai mežacūkai Daugavpils novada Nīcgales pagastā, Kocēnu novada Kocēnu pagastā, Kuldīgas novada Rumbas pagastā, Līvānu novada Rožupes pagastā, Mērsraga novada Mērsraga pagastā, Neretas novada Zalves pagastā, Talsu novada Abavas pagastā un Tukuma novada Irlavas pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 68 ar to slimām mežacūkām 24 novadu 34 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu