ECB obligāciju pirkšanas programmā Latvijas Banka iegādājusies vērtspapīrus par € 6,72 miljardiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Centrālās bankas (ECB) īstenotās valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmas (PSPP) ietvaros Latvijas Banka ir iegādājusies Latvijas valsts un eiro zonas starptautisko organizāciju vērtspapīrus kopumā 6,72 miljardu eiro apmērā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Tostarp 2017.gada decembrī Latvijas Banka ir iegādājusies vērtspapīrus par 117,128 miljoniem eiro.

2015.gadā programmas ietvaros Latvijas Banka iegādājās vērtspapīrus par 1,808 miljardiem eiro, 2016.gadā - par 2,549 miljardiem eiro, bet 2017.gadā - par 2,363 miljardiem eiro.

Vērtspapīru iegādes programma sākās 2015.gada martā, īstenojot galveno eiro sistēmas - ECB un eirozonas nacionālo centrālo banku - mērķi uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāku par 2% gadā. Paplašinātajā aktīvu pirkšanas programmā (PAPP) sākotnēji bija trīs sadaļas - valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programma (PSPP), nodrošināto obligāciju pirkšanas programma (CBPP3) un ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma (ABSPP), bet kopš 2016.gada 8.jūnija tajā iekļauta arī korporatīvā sektora vērtspapīru pirkšanas programma (CSPP).

Pērn ik mēnesi pirkto vērtspapīru apmērs PAPP ietvaros līdz aprīlim bija 80 miljardi eiro, bet turpmākajos pagājušā gada mēnešos - 60 miljardi eiro. No 2018.gada janvāra neto aktīvu iegādes apmērs ir 30 miljardi mēnesī.

PAPP programma ilgs līdz 2018.gada septembra beigām vai līdz brīdim, kad ECB būs pārliecinājusies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa tuvināšanās cenu stabilitātes mērķim. Ja perspektīva kļūs mazāk labvēlīga vai finansēšanas nosacījumi nebūs atbilstoši turpmākai virzībai uz noturīgu inflācijas līmeņa korekciju, ECB ir gatava palielināt programmas apmēru un/vai ilgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu