NASA sekmīgi izmēģinājusi galaktisko navigācijas sistēmu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) sekmīgi izmēģinājusi navigācijas sistēmu, kurā kā atskaites punkti tiek izmantoti pulsāru rentgenstaru signāli.

Izmēģinājums tika veikts, izmantojot NICER (Neutron-star Interior Composition Explorer) iekārtu, kas atrodas Starptautiskajā kosmosa stacijā. Ierīce divas dienas 2017.gada novembrī sekoja līdzi četriem pulsāriem un pēc to signāliem noteica SKS atrašanās vietu Zemes orbītā.

Iegūtos datu zinātnieki salīdzināja ar globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) datiem, un izrādījās, ka NICER spēj noteikt SKS atrašanās vietu ar 16 kilometru precizitāti. Maksimālā mērījumu nobīde bija nemainīga visa eksperimenta laikā.

NASA norāda, ka GPS sistēma objekta atrašanās vietu nosaka ar dažu metru precizitāti. Taču kosmosā, kur attālumi mērāmi miljonos kilometru, tāda precizitāte nav nepieciešama. Pilnīgi pietiktu ar NICER mērījumiem, kā pieļaujamo kļūdu paredzēts samazināt līdz dažiem simtiem metru.

Pulsāri ir ātri rotējošas neitronu zvaigznes ar ļoti spēcīgu magnētisko lauku. Tie raida spēcīgus radiosignālus, kā arī ir intensīva rentgenstarojuma avots. Uz Zemes par pulsāriem liecina impulsi, kam raksturīga regulāra atkārtošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu