Decembra nogalē pieņemtās izmaiņas medicīnisko iekārtu pārbaužu kārtībā radījušas haosu nozarē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA

Decembra nogalē pieņemtās izmaiņas medicīnisko iekārtu pārbaužu kārtībā radījušas haosu nozarē, jo līdzšinējiem pārbaužu veicējiem atņemta akreditācija, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Raidījums vēsta, ka jau mēnesi medicīnas iekārtu pārbaudēs valda haoss, jo līdz ar jaunajiem noteikumiem firmām, kas līdz šim pārbaudes varēja veikt, atņemta akreditācija.

Pērn decembrī pieņemtās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos paredz, ka medicīnas iekārtu pārbaudes tagad var veikt arī iekārtu ražotāji. Piemēram, lielās korporācijas "Philips", ""General Electric" un "Siemens". Veselības ministrija (VM) norāda, ka tas būs ieguvums, jo paplašinās pārbaužu veicēju loku, palielinās konkurenci un slimnīcas no tā tikai iegūs.

Vienīgais jaunums kārtībā ir tas, ka iekārtas funkcionālās pārbaudes var veikt vēl divi papildus subjekti - ražotāji un ražotāju pilnvarotie pārstāvji, raidījumam uzsver VM Farmācijas departamenta vecākais eksperts Edgars Strautiņš. VM ieskatā, attiecībā uz akreditētajām institūcijām, kas veic ierīču tehniskās pārbaudes, nekas nav mainījies, un visas līdz šim izdotās akreditācijas joprojām ir spēkā.

Savukārt citādās domas ir Ekonomikas ministrija (EM), kura pārrauga SIA «Latvijas nacionālais akreditācijas birojs» (LATEK), kas izdod atļaujas privātfirmām, kas nodarbojas ar šo iekārtu testēšanu. EM Iekšējā tirgus departamenta Atbilstības novērtēšanas nodaļas vadītājs Edijs Šaicāns uzsver, ka akreditācijas, kas tika izsniegtas pēc vecajiem noteikumiem vairs nav pielīdzināmas pēc jaunajiem. Ja firmas vēlas strādāt pēc jaunajiem noteikumiem, LATEK ir jāpārliecinās, kā tās spēj izpildīt jaunos noteikumus, viņš norāda. Jaunie noteikumi pēc būtības ir mainījuši tehnisko uzraudzību kā tādu, uzskata EM pārstāvis.

Arī LATEK valdes locekle Olga Veilande raidījumam norāda, ka biroja līdz šim akreditētās institūcijas nedrīkst veikt pārbaudes, jo viņu tehniskā kompetence nav pārvērtēta. Savukārt pārejas periods jaunajos noteikumos nav paredzēts.

Tikmēr slimnīcās un poliklīnikās iekārtām, kas pārbaudītas pagājušā gada janvārī, pienācis laiks veikt kārtējo pārbaudi. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca raidījumam norādījusi, ka tai viss ir kārtībā, bet situāciju plašāk komentēt atteicās. Vidzemes slimnīca Valmierā apstiprināja, ka ir dzirdēts par atceltajām atļaujām, bet šobrīd neesot skaidrības, kā rīkoties tālāk.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes vadītājs Valsts Ābols raidījumam norādīja, ka slimnīcai galvenais ir nodrošināt pacientiem drošas iekārtas. Līdz tiks atrast labāks risinājums, slimnīca esot gatava riskēt pārkāpt jaunos Ministru kabineta noteikumus un turpināt pārbaudes kā iepriekš - gan akreditētajās laboratorijās, gan, izskatot iespēju, to darīt pie ražotāja.

Veselības inspekcija, kas uzrauga slimnīcu darbu, raidījumam norādīja, ka ārstniecības iestādēm ir jāmeklē vai nu ražotāju pārstāvis, kas var veikt šo pārbaudi, vai jārod citi risinājumi. Inspekcijā uzsvēra, ka pārbaudīt tehnisko aprīkojumu ir katras pašas iestādes atbildība.

SIA «INLAB» ir viena no firmām, kas līdz šim pārbaudīja slimnīcu un poliklīniku tehniku. Tās valdes priekšsēdētājs Maksims Poļakovs uzskata, ka līdzšinējie šīs funkcijas nodrošinātāji ir izspiesti no tirgus. Esot rakstīta vēstule gan Veselības ministrijai, gan premjeram, tomēr bažas neesot sadzirdētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu