LPS: Neatkarīgi no dibinātāja, visu profesionālo skolu audzēkņiem stipendijas būtu jāizmaksā valstij

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Neatkarīgi no tā, vai profesionālās izglītības iestādes dibinātājs ir valsts vai pašvaldība - audzēkņu stipendijas būtu jāsedz no valsts budžeta līdzekļiem, pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure.

Viņa norādīja, ka audzēkņiem ir jābūt iespējai saņemt vienāda apmēra stipendiju, jo «viņi nav vainīgi, ka iestājušies pašvaldības, nevis valsts dibinātā skolā un bērnus nedrīkst nodalīt.» «Piemēram, Balvu Profesionālajā un vispārizglītojošā vidusskola ir Balvu pašvaldības dibināta, taču tur ir arī viena no Rīgas tehnikumiem filiāle. Tehnikuma audzēkņi par izcilām sekmēm maksimāli saņem 150 eiro lielu stipendiju, bet pašvaldības skolas audzēkņi labākajā gadījumā 50 eiro, un tas nav godīgi,» norāda Dundure.

Dundure skaidro, ka LPS un pašvaldības šo jautājumu ir centušās aktualizēt vairākkārt, taču Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vairākkārt «izlikusies par beigtu» un norādījusi, ka stipendijas pašvaldību skolām maksās tikai tad, ja tās pilnībā tiks nodotas viņu pārziņā. «Tas nozīmē, ka nauda šim mērķim būtu, bet viņi nemaksā principa pēc,» sacīja padomniece, norādot, ka pašvaldību iestādēs maksimālā stipendija par izcilām sekmēm ir vidēji 40 līdz 50 eiro, kamēr valsts skolās tā ir aptuveni 120 līdz 150 eiro.

Dundure norāda, ka stipendijas esot tikai «daļa no problēmas» un risināms jautājums ir arī skolu mācību programmu izmaksu segšana. «Situācija ir līdzīga - valsts skolu programmu izmaksas ir valsts pārziņā, bet pašvaldības cīnās pašas. Šī gada vienošanās un domstarpību protokolā gan ir atrunāts punkts par to, ka līdz maijam, no IZM puses ir jābūt veiktam pētījumam un ziņojumam par iespēju finansēt mācību programmas arī pašvaldību skolās,» norāda Dundure.

Kā ziņots, LPS uzskata, ka stipendijas pašvaldību dibinātajās profesionālās izglītības iestādēs būtu jāpalielina līdz apmēram, kāds tas ir valsts dibinātajās skolās.

IZM Izglītības departamenta direktora vietniece profesionālās izglītības jomā Inta Šusta aģentūru LETA informēja, ka līdz maijam plānots izveidot piedāvājumu profesionālās izglītības izmaksu jaunajam modelim. Šī procesa laikā sadarbībā ar LPS varētu tikt izvērtēta arī stipendiju sistēma, norādīja Šusta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu