Fotostāsts: Rumānijas laimes lāču gājiens

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gada nogalē Rumānijas pilsētu Komenešti pieskandināja bungu rīboņa, it kā piesakot armijas parādi. Taču vērotājus sagaidīja neparasts skats - ielās izgāja nevis karavīri, bet gan lāčādās tērpušies pilsētnieki. Simtiem cilvēku - to vidū gan bērni, gan sirmgalvji - staigāja pa pilsētu, ģērbušies īstās lāču ādās un skaļi rēcot, ziņo aģentūra AP.

Jaungada Lāču dejas rituāls aizsākās pirms kristietības ienākšanas. Saskaņā ar tradīciju lauku ciemu iedzīvotāji saģērbās lāčādās un staigāja no mājas uz māju, tādējādi nesot veiksmi un atvairot ļaunumu. Vēlāk rituālu sāka izpildīt arī Rumānijas pilsētās, taču tad jau dalībniekiem bija jābūt gataviem šķirties no prāvām naudas summām.

Foto: AFP

Dabīgā lāčāda, ko var valkāt pieaudzis cilvēks, sver ap 40 kilogramiem un maksā ap 2000 eiro. Lāčādu cenas cēlušās kopš laika, kad tika pieņemtas Eiropas Savienības (ES) regulas, kas ierobežo lāču medības.

Vietējie iedzīvotāji baidās, ka lāču gājiena tradīcija nākotnē varētu izzust, jo daudzi rumāņu jaunieši pamet valsti labākas dzīves meklējumos citās ES valstīs - visbiežāk Itālijā un Spānijā, bet arī Lielbritānijā.

Foto: AFP/Scanpix

Kā novēroja žurnālisti, jaunā paaudze gājienā piedalās labprāt.

Viens no gājiena kolorītākajiem dalībniekiem bija astoņgadīgs puika. Lai arī viņš visu mūžu nodzīvojis Lielbritānijā, uz kurieni viņa ģimene pārcēlās no Rumānijas ziemeļiem, zēns uzstāja, ka vēloties ieģērbties lāča ādā un doties gājienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu