Kurš būtu pelnījis 2017. gada Latvijas labākā hokejista titulu?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: USHL.com

2017. gada labākais Latvijas basketbolists - Kristaps Porziņģis, futbolists - Andris Vaņins, handbolists - Dainis Krištopāns, riteņbraucējs - Mārtiņš Blūms, labākā tenisiste - Aļona Ostapenko. Šo sarakstu patlaban nav iespējams papildināt ar 2017. gada labāko hokejistu... Kurš būtu pelnījis šo atzinību?

Vairākos sporta veidos to savienības vai federācijas tradicionāli nosaka Latvijas gada izcilnieku attiecīgajā sporta veidā. Laureātus visbiežāk izvēlas, apkopojot trīs kritērijus - žurnālistu, līdzjutēju un treneru komisijas balsojumus. Latvijas Basketbola savienība (LBS) labākos nosaka kopš 2012. gada, Latvijas Futbola federācija (LFF) jau kopš 1992. gada.

Diemžēl Latvijas Hokeja federācija (LHF) šādu praksi pagaidām nepiekopj, taču varbūt ar laiku šādu tradīciju aizsāks jaunā vadība, kas par hokeja saimniecību sāka rūpēties pirms pusotra gada.

Šā raksta mērķis nav vienpersoniski noteikt 2017. gada Latvijas labāko hokejistu, bet gan atskatīties uz rezultātiem un izcelt spēlētājus, kuri varētu būtu pelnījuši atzinību.

Zemgus Girgensons (Bufalo «Sabres», NHL)

Zemgus Girgensons
Zemgus Girgensons Foto: Edijs Pālens / LETA

Pašlaik 24 gadus vecais uzbrucējs joprojām ir vienīgais Latvijas hokejists, kurš ikdienā spēlē Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Pagājušajā sezonā Girgensons aizvadīja 75 mačus, guva 7 vārtus un veica 9 rezultatīvas piespēles. Savukārt šosezon viņa kontā 37 mačos ir 3 vārti un 4 piespēles.

Pērn pavasarī Girgensons pārstāvēja Latvijas izlasi pasaules čempionātā. 7 spēlēs viņš atzīmējās ar 1 gūtiem vārtiem un 1 rezultatīvu piespēli, sakrājot negatīvu lietderības koeficientu -6.

Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice)

Elvis Merzļikins
Elvis Merzļikins Foto: Edijs Pālens / LETA

Patlaban 23 gadus vecais vārtsargs Šveices augstākajā hokeja līgā (NLA) ir viens no redzamākajiem spēlētājiem savā pozīcijā. Pagājušajā sezonā 11 «play-off» mačos viņš vidēji atvairīja 93,3% metienu un ielaida 2,29 vārtus, bet «Lugano» komanda apstājās Šveices čempionāta pusfinālā.

Šosezon regulārajā čempionātā Merzļikins 31 mačā vidēji ielaidis 2,9 ripas un atvairījis 91,9% metienu, palīdzot «Lugano» komandai ieņemt otro vietu Šveices NLA turnīra tabulā pēc 37 spēlēm.

Merzļikinu pagājušajā pavasarī otro gadu pēc kārtas atzina par vienu no trim labākajiem Latvijas izlases spēlētājiem pasaules čempionātā. Vārtsargs 6 mačos vidēji atvairīja 93,44% pretinieku metienu un ielaida 1,98 ripas.

Oskars Cibuļskis un Andris Džeriņš (Hradeckrālovas «Mountfield», Čehija)

Oskars Cibuļskis un Andris Džeriņš
Oskars Cibuļskis un Andris Džeriņš Foto: mountfieldhk.cz

Pērn pasaules čempionātā par Latvijas izlases labākajiem spēlētājiem turnīrā tika nosaukti Merzļikins, Andris Džeriņš un Oskars Cibuļskis. 29 gadus vecais Džeriņš otro sezonu spēlē Čehijas augstākajā līgā. Pagājušajā sezonā 35 regulārā čempionāta spēlēs uzbrucējs guva 14 vārtus un veica 8 rezultatīvas piespēles, bet 8 «play-off» mačos viņa kontā 3 vārti un 1 piespēle.

Savukārt pērn pavasarī pasaules čempionātā Latvijas izlases rindās Džeriņš bija labākais vārtu guvējs. 6 mačos uzbrucējs izcēlās ar 4 precīziem metieniem un 1 rezultatīvu piespēli.

29 gadus vecais Cibuļskis pagājušajā sezonā Rīgas «Dinamo» rindās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārajā čempionātā 48 spēlēs guva 3 vārtus un izdarīja 6 rezultatīvas piespēles. Vasarā aizsargs pievienojās Džeriņam un «Mountfield» komandai, kuras sastāvā šosezon Čehijas čempionātā viņš izcēlies ar 6 vārtiem un 7 piespēlēm.

Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātā Cibuļskis aizvadīja 7 spēles, kurās guva 1 vārtus, izdarīja 1 rezultatīvu piespēli un sakrāja negatīvu lietderības koeficientu -2.

Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas «Penguins», AHL)

Teodors Bļugers
Teodors Bļugers Foto: Edijs Pālens/LETA

23 gadus vecais Bļugers jau otro sezonu rezultatīvi spēlē Amerikas Hokeja līgās (AHL) komandā Vilksbāres/Skrentonas «Penguins», kas ir fārmklubs iepriekšējo divu gadu NHL čempionei Pitsburgas «Penguins». Pagājušajā sezonā AHL regulārajā čempionātā 54 spēlēs Bļugers sakrāja 31 rezultativitātes punktu (7+24), savukārt šosezon uzbrucēja kontā 34 mačos ir 21 punkts (10+11).

Bļugers pērn debitēja Latvijas valstsvienībā. Pasaules čempionātā 7 spēlēs uzbrucējs guva 1 vārtus un nopelnīja lietderības koeficientu -1.

Miks Indrašis (Rīgas «Dinamo», KHL)

Miks Indrašis
Miks Indrašis Foto: Sintija Zandersone / LETA

Pagājušajā sezonā KHL regulārajā čempionātā Indrašis guva 11 vārtus un veica 12 rezultatīvas piespēles. Šosezon uzbrucējs bijis vēl ražīgāks - 47 mačos savākti 36 punkti (19+17). Ne velti par Indraši interesējas citi klubi. Viņam ar Rīgas «Dinamo» ir spēkā līgums līdz šā gada 30. aprīlim. Iespējams, Indrašis nākamsezon spēlēs kādā citā komandā.

27 gadus vecais uzbrucējs pērn pasaules čempionātā Latvijas izlases sastāvā 7 spēlēs guva 2 vārtus un atzīmējās ar 2 rezultatīvām piespēlēm, turnīru pabeidzot ar neitrālu lietderības koeficientu.

Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas «Torpedo», KHL)

Kaspars Daugaviņš
Kaspars Daugaviņš Foto: Ieva Čīka/LETA

Trešo sezonu Daugaviņš ir viens no līderiem «Torpedo» komandā, kuru vada galvenais treneris Pēteris Skudra. 29 gadus vecais uzbrucējs KHL pagājušās sezonas regulārajā čempionātā 47 spēlēs sakrāja 32 punktus (10+22), bet šosezon 51 spēlē viņa kontā ir 21 punkts (7+14).

Latvijas izlases kapteinis pērn pasaules čempionātā 7 mačos guva 1 vārtus, izdarīja 2 rezultatīvas piespēles un sakrāja pozitīvu lietderības koeficientu +1.

Roberts Bukarts (Zlīnas «Aukro Berani», Čehija)

Roberts Bukarts
Roberts Bukarts Foto: Edijs Pālens / LETA

Jau trešo sezonu Čehijā lieliski spēlē Roberts Bukarts. Pašlaik 27 gadus vecais uzbrucējs pagājušajā sezonā 50 mačos guva 19 vārtus un izdarīja 18 rezultatīvas piespēles. Savukārt šosezon viņš 35 mačos guvis 14 vārtus un veicis 16 rezultatīvas piespēles. Ar 30 punktiem Bukarts ir viens no 10 rezultatīvākajiem spēlētājiem Čehijas augstākajā līgā.

Pērn pasaules čempionātā vecākais no brāļiem Bukartiem atzīmējās ar 5 rezultatīvām piespēlēm, kas bija labākais rādītājs Latvijas izlases rindās.

Rūdolfs Balcers (Sanhosē «Barracuda», AHL)

Rūdolfs Balcers
Rūdolfs Balcers Foto: AP/LETA

20 gadus vecais Balcers pavasarī tika atzīts par Rietumu hokeja līgas (WHL) pagājušās sezonas Rietumu konferences labāko debitantu. Spēlējot vienā no vadošajām Ziemeļamerikas junioru līgām, uzbrucējs Kamlūpsas «Blazers» komandas sastāvā WHL regulārā čempionāta 66 spēlēs guva 40 vārtus un veica 37 rezultatīvas piespēles.

Savukārt pērn rudenī Balcers parakstīja līgumu ar NHL komandu Sanhosē «Sharks», kas uzbrucēju nosūtījusi uz fārmklubu AHL. Savā debijas sezonā Sanhosē «Barracuda» rindās AHL regulārajā čempionātā 31 spēlē Balcers izcēlies ar 23 rezultativitātes punktiem (7+16), kas ir labākais rādītājs komandā.

Balcers pārstāvējis Latvijas U-18 un U-20 junioru izlases, taču pieaugušo izlasē vēl nav debitējis.

Lauris Dārziņš (Rīgas «Dinamo», KHL)

Lauris Dārziņš
Lauris Dārziņš Foto: Sintija Zandersone / LETA

Pagājušajā sezonā Dārziņš bija viens no Rīgas «Dinamo» līderiem. KHL regulārajā čempionātā 32 gadus vecais uzbrucējs 56 spēlēs sakrāja 29 rezultativitātes punktus (11+18). Pērn pavasarī gūtas ceļgala traumas dēļ Dārziņš nevarēja palīdzēt Latvijas izlasei pasaules čempionātā.

Latvijas valstsvienības rindās gūtā ceļgala savainojuma dēļ Dārziņš izlaida šīs sezonas sākumu. Pēc atlabšanas no smagās traumas uzbrucējs pievienojās Rīgas «Dinamo», ienesot komandā svaigas vēsmas. 15 spēlēs Dārziņš ticis pie 14 rezultativitātes punktiem (4+10).

Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas «Monsters», AHL)

Matīss Edmunds Kivlenieks
Matīss Edmunds Kivlenieks Foto: USHL.com

21 gadu vecais latviešu vārtsargs iepriekšējo sezonu aizvadīja Savienoto Valstu hokeja līgas (USHL) junioru čempionātā, pārstāvot Sūsitijas «Musketeers» komandu. Kivlenieks pavasarī tika nosaukts par USHL sezonas vērtīgāko hokejistu un labāko vārtsargu.

Savukārt šosezon Kivlenieks debitējis AHL, kur «Monsters» komandas rindās 19 spēles vidēji ielaidis 3,33 ripas un atvairījis 88,2% metienu. Latviešu vārtsargs šosezon trīs reizes saņēmis izsaukumu uz NHL klubu Kolumbusas «Blue Jackets», kurā viņš vēl nav ieguvis iespēju sevi pierādīt laukumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu