Netanjahu aicina likvidēt ANO palestīniešu bēgļu aģentūru

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien aicināja likvidēt ANO palestīniešu bēgļu aģentūru (UNRWA), šādi paužot ASV prezidentam Donaldam Trampam līdzīgu nostāju, kurš pagājušajā nedēļā netieši draudēja apturēt finansējumu šai aģentūrai.

UNRWA «ir organizācija, kas pastāvīgi uztur palestīniešu bēgļu problēmu, kā arī pastāvīgi uztur ideju par tiesībām uz atgriešanos ar mērķi iznīcināt Izraēlas valsti,» svētdien uzrunājot Izraēlas parlamentu, sacīja premjers.

Viņš kritizēja to, ka pastāv specifiski palestīniešiem izveidota bēgļu organizācija.

«Tas rada situāciju, kurā ir bēgļu mazmazbērni, kas paši nav bēgļi, bet kurus turpina atbalstīt UNRWA», skaidroja Netanjahu.

UNRWA finanses pakāpeniski būtu jāpārdala ANO bēgļu aģentūrai UNHCR, kurai ir «skaidri kritēriji īstu, nevis fiktīvu, bēgļu atbalstam».

Tramps pagājušajā nedēļā netieši draudēja apturēt finansējumu palestīniešiem, tviterī apgalvojot, ka viņi «vairs negrib runāt par mieru». Palestīnieši apsūdzēja Trampu «politiskā šantāžā».

Atbilstoši UNRWA datiem par 2016.gadu ASV no kopējā 1,2 miljardu dolāru budžeta piešķīruši tai 369 miljonus.

UNRWA atbalsta piecus miljonus palestīniešu bēgļu Jordānijā, Libānā, palestīniešu teritorijās un citviet. 1948.gada arābu-izraēliešu konflikta gaitā vairāk nekā 700 000 palestīniešu tika padzīti no savām dzimtajām zemēm vai spiesti doties bēgļu gaitās. UNRWA atbalsta arī viņu pēcnācējus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu