Ekvadoras viceprezidenta amatā ievēlēta Marija Alehandra Vikunja

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STRINGER / REUTERS

Ekvadoras Nacionālā asambleja (parlaments) sestdien ievēlēja viceprezidenta amatā sociālistu kandidāti, līdzšinējo viceprezidenta pienākumu izpildītāju Mariju Alehandru Vikunju, nomainot šo amatu zaudējušo Horhi Glasu, kuram piespriests cietumsods par korupciju.

Parlaments izraudzījās viceprezidentu no trim kandidatūrām, kuras bija izvirzījis prezidents Lenins Moreno un kuras visas bija sievietes. Abas pārējās kandidatūras bija ārlietu ministre Marija Fernanda Espinosa un tieslietu ministre Rosana Alvarado.

Šī ir otrā reize, kad Ekvadoras viceprezidenta amatu ieņem sieviete.

No 1996. līdz 1998.gadam Ekvadoras viceprezidente bija Rosalija Arteaga. 1997.gadā viņa piecas dienas pildīja prezidenta pienākumus pēc prezidenta Abdalas Bukarama atcelšanas no amata.

39 gadus vecā Vikunja bija izpildījusi viceprezidenta pienākumus kopš oktobra, kad tika apcietināts korupcijā apsūdzētais Glass.

Kā viceprezidenta pienākumu izpildītājai viņai bija uzdots pārraudzīt 4.februārī gaidāma referenduma organizēšanu. Tas būs referendums par prezidenta amata termiņu skaita ierobežošanu un citām izmaiņām konstitūcijā.

Glass, kuram decembrī tika piespriests sešu gadu cietumsods par kukuļu pieņemšanu no Brazīlijas būvfirmas «Odebrecht», automātiski zaudēja viceprezidenta amatu trešdienas pusnaktī, jo apritēja 90 dienas, kad viņš apcietinājuma dēļ nebija pildījis amata pienākumus.

Glass decembrī kļuva par pirmo Ekvadoras viceprezidentu, kas amata termiņa laikā notiesāts saistībā ar apsūdzībām korupcijā.

Glass piešķīris «Odebrecht» pasūtījumus apmaiņā pret «komisijas maksām» laikā, kad viņš bija stratēģisko sektoru koordinācijas ministrs no 2010. līdz 2012.gadam, un 2013.gadā, kad viņš ieņēma viceprezidenta amatu.

Viņš kukuļos pieņēmis vairāk nekā 13 miljonus ASV dolāru.

Atbilstoši izplatītam viedoklim «Odebrecht» radījis vērienīgu reģionālu korupcijas tīklu, kas ļāvis tam strauji izplesties visā Latīņamerikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu