NBA karjeras rekordi. Kur Porziņģis vēl nav pārspējis Biedriņu?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix/AP/LETA/TVNET kolāža

Jau trešo sezonu Latvijas sporta līdzjutējus ar savu sniegumu Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) priecē Kristaps Porziņģis, kurš kļuvis par pasaules mēroga zvaigzni. Taču pirms viņa pāris labas sezonas pasaules spēcīgākajā basketbola līgā aizvadīja Andris Biedriņš, kuram ir daži karjeras rekordi, ko šā brīža Latvijas labākajam basketbolistam vēl nav izdevies un, iespējams, arī nebūs viegli pārspēt.

Biedriņš laika posmā no 2004. līdz 2014. gadam NBA aizvadīja 10 sezonas - 9 no tām Goldensteitas «Warriors» komandā un noslēdzošo Jūtas «Jazz» rindās. Latvietis basketbola elitē debitēja vien 18 gadu vecumā, taču karjeru noslēdza jau 28 gados.

Pašlaik 31 gadu vecais Biedriņš karjeras laikā NBA regulārajā čempionātā aizvadīja 516 spēles, vidēji mačā izceļoties ar 6,3 gūtiem punktiem, 7,0 atlēkušajām bumbām un 1,1 bloķētu metienu. Tā kopumā varbūt nav salīdzinoši spoža statistika, taču arī viņam bija atsevišķas spilgtas spēles.

2008. gada 27. janvārī Biedriņš guva 11 punktus un izcīnīja 26 atlēkušās bumbas. Otrais no šiem statistikas rādītājiem ir viņa karjeras rekords. Zīmīgi, ka tas notika pret tagad Porziņģa pārstāvēto Ņujorkas «Knicks» komandu. Toreiz «Warriors» mājās uzveica Ņujorkas klubu ar rezultātu 106:104.

Protams, ka Porziņģis salīdzinājumā ar Biedriņu vairāk ir punktu guvējs nekā cīnītājs pie groziem. Tomēr viņš atlēkušo bumbu rādītājā pagaidām krietni atpaliek no sava tautieša. Porziņģa karjeras rekords ir 15 atlēkušās bumbas. Ar šādu rādītāju NBA viņš ir izcēlies divās spēlēs.

Biedriņa karjeras rekords cīņā pie pretinieku groza ir 10, bet aizsardzībā 20 atlēkušās bumbas. Porziņģis šajos rādītājos atpaliek mazāk - attiecīgi 9 un 13 atlēkušās bumbas.

Savukārt bloķētajos metienos Porziņģim un Biedriņam rekordi pagaidām ir vienādi. Viņi katrs vienas spēles laikā pretinieku metienus apturējuši 7 reizes. Tiesa, Porziņģim bijušas trīs šādas spēles, bet Biedriņam divi mači.

Šajā statistikas ailītē sevišķi neatpaliek arī Dāvis Bertāns, kurš aizvada savu otro NBA sezonu Sanantonio «Spurs» rindās. Pērn 3. decembrī viņš bloķēja 5 pretinieku metienus.

Porziņģa karjeras rekords ir 4 pārtvertas bumbas vienā spēlē, bet Biedriņš spējis pretiniekus «apzagt» par vienu reizi vairāk. Karjeru noslēgušais basketbolists trijos NBA mačos izcēlās ar 5 pārtvertām bumbām.

Arī rezultatīvās piespēles vienā mačā Biedriņš izdarījis vairāk nekā Porziņģis. 2009. gada 7. janvārī Biedriņš 8 reizes rezultatīvi asistēja partneriem, turklāt guva 12 punktus un izcīnīja 17 atlēkušās bumbas, taču «Warriors» ar 106:114 piekāpās Losandželosas «Lakers». Porziņģim karjerā ir 6 spēles, kurās viņš veicis 4 rezultatīvas piespēles.

Biedriņa karjeras antirekords ir 7 kļūdas vienā spēlē. Savukārt Porziņģis vienā NBA mačā līdz šim nav pieļāvis vairāk par 5 kļūdām, taču šāds skaits kļūdu viņam bijis 9 spēlēs.

2006./07. gada sezonā Biedriņš piedalījās visās 82 regulārā čempionāta spēlēs. Porziņģis savās pirmajās divās sezonās laukumā bijis attiecīgi 72 un 66 mačos, jo atsevišķās spēlēs piedalīties lieguši savainojumi.

Porziņģa karjeras rekords ir 40 gūti punkti, kas izdevās pērn 5. novembrī pret Indiānas «Pacers». Šajā rādītājā viņam izdevies apsteigt Biedriņu, kuram rezultatīvākā NBA karjeras spēle bija 31 punkts 2006. gada 24. novembrī, kad «Warriors» ar 129:140 zaudēja Denveras «Nuggets».

Biedriņš karjeras laikā trāpīja tikai 50% soda metienu. Viņa rekords ir 9 precīzi «sodiņi» 10 metienos. Savukārt Porziņģim lielākais skaits trāpīto soda metienu vienā spēlē ir 10, bet izmestie - 14.

10 sezonās Biedriņš divas reizes grozam uzbruka no pozīcijām aiz trīspunktu līnijas, taču abi mēģinājumi bija nesekmīgi. Porziņģa rekords ir 5 precīzi tālmetieni, bet divas reizes viņš vienas spēles laikā ir izpildījis 9 trejačus.

Trīs mačos 5 tālmetienus NBA spēlētāja karjeras laikā trāpījis Bertāns. Savukārt lielākais trīspunktnieku skaits, ko viņš izpildījis vienā mačā, ir 10 metieni.

Vērts pieminēt, ka pirmais latvietis NBA bija Gundars Vētra, kurš 1992./93. gada sezonā aizvadīja 13 mačus. Viņam rezultatīvākā spēle bija 1993. gada 18. martā, kad izdevās iemest 17 punktus, taču viņa komanda Minesotas «Timberwolves» ar 85:113 zaudēja Šarlotes «Hornets».

Interesanti, ka arī Bertāns savas NBA karjeras līdz šim rezultatīvāko spēli aizvadījis tieši pret Šarlotes «Hornets». Viņš pērn 7. janvārī ar 21 gūtu punktu palīdzēja «Spurs» komandai izcīnīt uzvaru ar rezultātu 102:85.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu