«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes norise raisa nelielu haosu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saistībā ar «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes norisi šodien raisījās nedaudz haotiska situācija.

Aktīvas diskusijas sākās jau kādu laiku pirms oficiālā sēdes sākuma laika, kad deputātam Artusam Kaimiņam (KPV LV) komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) norādīja, ka komisijai nepiederoši deputāti nevar piedalīties slēgtas sēdes norisē. Tomēr Kaimiņš aicināja norādīt normu, kas to liedz, un deputāts sākotnēji bija klāt arī slēgtajā daļā.

Pēc apmēram pusstundas Kaimiņš atstāja komisijas telpas, informējot mediju pārstāvjus, ka komisijas deputāti esot nobalsojuši, ka viņš nevarot piedalīties komisijas sēdē.

Bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietniece, pašreizējā Rīgas domes deputāte Juta Strīķe (JKP), norādīja, ka komisijas pārstāvis ir aicinājis viņu parakstīt dokumentu par informācijas neizpaušanu. Ņemot vērā, ka dokumenta teksts vērtējams kā absurds un juridiski nekorekti sagatavots, viņa uzsvēra, ka to neparakstīs.

Strīķe arī izteica aicinājumu pārskatīt lēmumu par sanāksmes norisi slēgtā veidā, norādot, ka neplāno atklāt valsts noslēpumu saturošu informāciju un ka «oligarhu lietas» izbeigtā kriminālprocesa materiāli nesatur izmeklēšanas noslēpumu.

Sudraba un prokurors Māris Leja skaidroja, ka kriminālprocesa materiāli ir ierobežotas pieejamības informācija. Komisijas vadītāja norādīja, ka plāno izmantot šo informāciju komisijas sēdē un ka neviens no klātesošajiem nevēlas pārkāpt likumu, izpaužot attiecīgo informāciju publiski.

Komisijas vadītāja aicināja mediju pārstāvjus atstāt komisijas telpas, lai varētu sākt slēgto sēdi.

Drīz vien pēc slēgtās sēdes sākuma komisija sāka iztaujāt mazāku skaitu cilvēku un vēlāk pa vienam, tāpēc komisijas sēdi, visticamāk, uz laiku nācās atstāt ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, bijušajam KNAB vadītājam Jaroslavam Streļčenokam, pašreizējai KNAB priekšnieka vietniecei Ilzei Jurčai un bijušajam Drošības policijas (DP) priekšnieka vietniekam, Pretterorisma centra vadītājam Jurim Leitietim.

Pašlaik šīm personām nākas stāvēt ārpus komisijas sēdes telpām vairāk nekā stundu. Vēlāk gaidītājiem pievienojās bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs.

Laikā, kad komisija turpināja uzklausīt Strīķi, deputāts Andrejs Judins (Par!/V) uz īsu laiku atstāja komisijas telpas, norādot, ka komisija reāli nestrādā, bet tur notiekošais vērtējams kā cirks.

Strīķe savas iztaujāšanas laikā izgāja pie žurnālistiem un pavēstīja, ka komisijas sēdē izsludināts pārtraukums, kura laikā deputāti plānojot tikt skaidrībā par vairākiem sēdes norises jautājumiem. Taču pēc pāris minūtēm bijusī KNAB vadītāja vietniece tika aicināta atgriezties un turpinājās viņas iztaujāšana.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota 2017.gada jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu