Piena pārstrādātāji aizvadīto gadu vērtē kā labu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas piena pārstrādātājiem aizvadītais gads ir bijis kopumā labs, bet šā gada izaicinājums ir iespējamās cenu svārstības piena izejvielas tirgū un piena produktu tirgū, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Viņš piebilda, ka aizvadītais gads Latvijas piena pārstrādātājiem bija labs, bet ir bažas, kāds būs šis gads. «Atliek vien vēlēties, lai šis gads būtu ne sliktāks kā iepriekšējais kopumā, tad būtu labi,» sacīja Šolks, norādot, ka daudziem industriālajiem piena produktiem cenas aizvadītā gada beigās ir vērā ņemami samazinājušās, un ir bažas, kā tas varētu ietekmēt sektoru turpmāk.

Šolks teica, ka iepriekš minētās situācijas dēļ jau patlaban globālajā tirgū ir indikācijas par iespējamām piena iepirkuma cenu svārstībām. «Piena iepirkuma cenu Latvijā nevar noteikt neviens kooperatīvs, ne kooperatīva apvienība vai cita apvienība. To noteiks tikai un vienīgi tirgus,» atgādināja Šolks, norādot, ka daļa sabiedrības un zemnieki joprojām maldīgi domā pretēji, uzskatot, ka piena iepirkuma cenu var noteikt, piemēram, lielāks kooperatīvs vai kooperatīvu apvienība, lai gan tās ir atkarīgas no tirgus situācijas.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pozitīvi vērtējams tas, ka nozarē arī šogad turpināsies aktīva eksporta tirgu apguve. Dažāda veida atbalsti kopējā eksporta veicināšanas atbalsta sistēmā dod pozitīvu pienesumu un nozare pakāpeniski spēj atrast aizvien jaunus tirgus un arī palielināt pārdošanas apjomus esošos tirgos.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadītājas Ingunas Gulbes decembra sākumā sniegto informāciju globālajā tirgū pēc aizvadītā sviesta cenu kāpuma piena produktiem cenas pazeminās, ieskaitot sviesta cenas.

Pēc viņa sacītā, kopumā piena produktiem cenas nav ar būtisku augšupejošu tendenci. Līdz ar to arī zemniekiem nav pamata cerēt arī uz piena iepirkuma cenu kāpumu. Gulbe prognozēja, ka piena produktu cenas veikalos drīzumā varētu pat samazināties, bet tik zemas cenas, kādas tās bija 2016. vai 2015.gadā, nav prognozējamas, jo grūtības piena sektorā ir pagātnē.

Tāpat ziņots, ka saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta datiem Eiropas Savienībā (ES) sviesta cenas jau 2017.gada septembrī sāka pazemināties, bet jo īpaši straujš kritums noticis oktobrī un novembrī. Novembra vidū bija 530 eiro par 100 kilogramiem, kas ir tikai par 28% augstāka nekā pirms gada. Tikmēr Latvijā, pretēji tendencēm ES, sviesta cena pagaidām turpina pieaugt.

LPCS apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu