Mūsdienu verdzība manikīra salonu aizsegā Lielbritānijā: gadiem ilgi paverdzinātas pusaudzes

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Lielbritānijā notiesāti vjetnamiešu organizētās noziedzības grupējuma dalībnieki, kas gadiem ilgi manikīra salonos paverdzinājuši nepilngadīgas meitenes no Vjetnamas, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent». Mūsdienu vergturu grupējums, kurā darbojošies trīs cilvēki, atklāts Anglijas pilsētā Bātā. Policisti noskaidrojuši, ka noziedznieku pārvaldītajos manikīra salonos vairākās Lielbritānijas pilsētās nodarbinātas pusaugu meitenes, kas nav saņēmušas nekādu atlīdzību. Jaunietes arī bijušas spiestas dzīvot necilvēcīgos apstākļos. Viņas cietušas no vardarbības un viņām regulāri izteikti draudi.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka «manikīra verdzenes» regulāri pārvietotas starp manikīra saloniem visā Anglijā.

Noziedznieki arī regulāri mainījuši savus mobilos tālruņus, tādējādi izvairoties no iespējamās viņu aktivitāšu izsekošanas.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka jaunietes, kas ar saviem paverdzinātājiem bijušas saistītas ar «neredzamām ķēdēm», pārvietotas kā preces, izsmalcinātā noziedznieku izveidotā «naudas pelnīšanas mašinērijā».

Lai arī aizturēti un notiesāti trīs grupējuma dalībnieki, policija uzskata, ka šā grupējuma reālais dalībnieku skaits varētu būt daudz lielāks. Izmeklētāji arī pauž viedokli, ka Lielbritānijā darbojas ļoti daudz šādu grupējumu.

Saistībā ar minēto cilvēku paverdzināšanas lietu notiesāti trīs vjetnamieši – divas sievietes un viens vīrietis.

Par grupējuma vadoni uzskatītajai 48 gadus vecai sievietei, kas izmantojusi segvārdu Dženija, piespriests piecus gadus ilgs cietumsods.

29 gadus vecam vīrietim, kas izmantojis segvārdu Kens, piespriests četru gadu cietumsods, bet 23 gadus vecai vjetnamietei, kas bijusi pazīstama kā Sjūzena, cietumā nāksies pavadīt divus gadus.

Izmeklētāji uzskata, ka šo vjetnamiešu pārvaldītie manikīra saloni, kuros norēķini bija iespējumi tikai skaidrā naudā, ir tikai maza daļa no uzņēmumiem, ko organizētās noziedzības grupējumi izmanto, lai Lielbritānijā legalizētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus.

«Dženija» vadīja manikīra salonu Bātas centrā ar nosaukumu «Nail Bar Deluxe». Policija un sociālie dienesti šo salonu pirmo reizi apmeklēja 2016.gada februārī.

Viena no šā salona «darbiniecēm» policistiem atklājusi, ka viņa Lielbritānijā ieradusies, paslēpusies kravas automašīnā, kas iebraukusi no Francijas.

Policistiem līdzi esošais vjetnamiešu valodas tulks kādā brīdī dzirdējis, ka «Dženija» savām darbiniecēm vaicā: «Vai jūs viņiem teicāt to, ko es jums liku? Vai jūs turējāties pie stāsta?»

Divas manikīra salonā nodarbinātās pusaudzes tika nodotas sociālo dienestu aprūpē, taču drīz vien viņas aizbēga un atgriezās manikīra salonā.

Vēlāk abas jaunietes pārvietotas uz citu manikīra salonu, kas ļāvis policistiem gūt labāk aptvert grupējuma aktivitāšu mērogus.

Grupējuma manikīra salonos strādāja galvenokārt nepilngadīgas meitenes no Vjetnamas, kurām bijusi grūta bērnība. Šīs jaunietes regulāri cietušas arī no fiziskas un psiholoģiskas vardarbības.

Izmeklētāji pauž viedokli, ka, ņemot vērā meiteņu bērnībā pieredzēto, viņām nereti bijis grūti saprast, ka pret viņām slikti izturas, jo savā dzimtenē viņas labāku pieaugošo attieksmi ļoti bieži nemaz nebija piedzīvojušas.

Tāpat šīs jaunietes Lielbritānijā nekad nav bijušas pie ārsta, viņas arī nav apmeklējušas skolu, un vairumā gadījumu viņas neprot runāt angļu valodā.

Paverdzinātās jaunietes bija pilnībā atkarīgas no cilvēkiem, kas viņas paverdzināja.

Noziedznieki savus upurus var kontrolēt, izsniedzot viņiem milzīgus rēķinus par viņu nogādāšanu Lielbritānijā un liekot šo parādu atstrādāt. Tāpat viņi var izteikt draudus nogalināt jauniešu Vjetnamā palikušos radus un draugus, ja viņas atteiksies sadarboties.

Bātas manikīra salonā nodarbinātās jaunietes pēc noziedznieku aizturēšanas nodotas sociālo dienestu aprūpē.

Lielbritānijas policija informē pagājušā gada beigās Anglijā un Velsā saistībā ar cilvēku paverdzināšanu sākts vairāk nekā 400 izmeklēšanu, kas ir par 218% vairāk nekā 2016. gada novembrī.

Savukārt 2017.gada pirmajos sešos mēnešos Lielbritānijā fiksēti gandrīz 2500 mūsdienu verdzības gadījumi, kas ir par 129% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu