Soctīklus pārpilda palīgā saucieni: svinēšanas nevainīgie upuri

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzīvnieku patversme "Ulubele"

1. janvāra pēcpusdienā, pēc svētku salūta, kas nebeidza dārdēt līdz rītam, sociālajos tīklos parādījās palīgā saucieni: aizbēdzis un pazudis suns! No vairākas dienas ilgušās uguņošanas izbijušies suņi joprojām tiek meklēti visā Latvijā. Savukārt dzīvnieku patversmē «Ulubele» nonācis pirotehnikas savainots vistu vanags.

Daži savus četrkājainos mīluļus bija paņēmusi līdzi uz Jaunā Gada sagaidīšanas pasākumu Rīgas krastmalā. Suņi rēja, kauca un drebēja saimnieku rokās. 1. janvārī, neviena nepieskatīti, pa Rīgas ielām skraidīja palieli suņi – gluži kā laukos. Nav brīnums, jo 90% dzīvnieku ir bail no pirotehnikas izraisītajiem blīkšķiem un uguņošanas.

Tikmēr sociālajos tīklos parādās aizvien jauna informācija par svētku laikā pazudušiem dzīvniekiem.

«Mīļie kaimiņi, tikko šo mazo sunīti redzēju skraidām turpu, šurpu pa Nometņu ielu, kur ir pietura, ieskrēja pretējā sētā. Saimniek, atsaucies!»

«Bērzkrogā, pie veikala «Elvi» visu dienu sēž sunītis. Varbūt kādam ir aizbēdzis no mājam. Pusnaktī suņuks nobīsies no trokšņiem un aizklīdīs kaut kur tālāk.» «28.decembra pusdienas laikā mežā uz gāzes trases Vidagas ceļš - Bužezers noklīda mūsu mīlulis Bruno.»

«Pirms ievietojat informāciju par dzīvnieka pazušanu sociālajos tīklos, vajadzētu ielūkoties vietnē dzivniekupolicija.lv, lai pārliecinātos, vai suni kāds jau nav atradis,» iesāk dzīvnieku patversmes «Ulubele» vadītāja Ilze Džonsone. Visas dzīvnieku patversmes sadarbojas ar šo platformu. Ja suns nav čipēts un reģistrēts, kā to prasa likums, dzīvnieku atrašana prasa lielāku piepūli. Latvijā ir ap 200 000 suņu, bet uzskatīti ir apmēram 39%.

Foto: Dzīvnieku patversme "Ulubele"

«Cilvēki ir vieglprātīgi, viņiem liekas, ka ar viņu suni nekas tāds nenotiks,» saka Džonsone. Suņiem bailes no blīkšķiem un sīcošiem trokšņiem ir izteiktākas nekā kaķiem, lai gan arī tie uguņošanas laikā spicē ausis un kļūst tramīgi. Pēc viņas domām, pirotehnikas tirdzniecības un lietošanas atļauja būtu jāierobežo un pilnīgi pietiktu ar pašvaldību rīkotiem un iepriekš izziņotiem salūtiem.

«Ja, piemēram, kaimiņi izdomā sarīkot uguņošanu, kamēr neesmu mājās, es nevaru pasargāt savu suni.»

Rīgas centrā un mikrorajonos stundas trīs, sākot ar 23.00, bija gluži kā karā – sprāga un svilpa visās malās, no zemes gaisā šāvās petardes, aiz sevis atstājot dūmu asti, bet pār galvām lija salūta gaismiņas. Izbijās ne tikai suņi, bet arī mazi bērni. Pilsētā nebija iespējams atvērt logu, jo gaiss oda pēc dūmiem. Tomēr no pirotehnikas šova cieš ne tikai pilsētas suņi, bet arī šķietami nomaļās lauku sētās turētie suņi, jo petardes šauj visur.

No pirotehnikas cieš ne tikai suņi, bet arī meža dzīvnieki, kuriem ļoti bail no šādiem trokšņiem.

Savukārt izbijies dzīvnieks var izskriet uz šosejas un izraisīt avāriju.

«Ulubelē» kopš 30. decembra ir jauns iemītnieks – ņiprs vistu vanags ar savainotu spārnu. Ilze Džonsone domā, ka putns cietis no pirotehnikas.

Vanagu pamanīja Līču mežā un notvēra, lai gan pēc dabas likumiem viņam būtu jākļūst par ēsmu lapsai vai citam plēsējam.

Ja veterinārārsts atzīs, ka putna spārnu nevar operēt, vistu vanagu iemidzinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu