Vai tuvākajā nākotnē prezervatīvus aizstās īpaša smēre?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki paziņojuši, ka jau 2018. gada sākumā taps īpašs kontracepcijas līdzeklis vīriešiem – eksperimentāls gels, kas neļaus vīriešu sēkliniekiem ražot spermatozoīdus.

Kā vēsta izdevums «MIT Technology Review», 2018. gadā plānots veikt eksperimentu, kurā tiks iesaistīti vairāk nekā 400 pāri no sešām pasaules valstīm. Vīriešiem, kas piedalīsies pētījumā, būs ar eksperimentālo gelu reizi dienā jāierīvē augšdelmi un pleci, bet zinātnieki vēlāk pētīs, kāda ir gela ietekme uz vīriešu partnerēm, proti, vai grūtniecības iespēja samazinās.

Eksperimentālais gels satur sintētisko testosteronu un progestīnu nestoronu, kas neļauj sēkliniekiem saražot pietiekamu daudzumu testosterona, kā rezultātā vīrieša sēkliniekos nerodas sperma.

Pagājušajā gadā tika pārbaudīta cita progestīna un testosterona kombinācija. Šā pētījuma laikā vīriešiem reizi divos mēnešos tika injicēti šie hormoni, tomēr, lai arī šīs injekcijas 96 procentos gadījumu bija efektīvas, projekts tika apturēts, jo vīrieši sūdzējās par garastāvokļa svārstībām, muskuļu sāpēm un citām blakusparādībām.

«Ja mēs apstādinām testosterona ražošanu, parādās nevēlami blakusefekti, tomēr, ja organismā nonāk tikai neliels daudzums sintētiskā testosterona, blakusefektu var nebūt,» komentēja pētnieks Mins Lī (Min Lee).

Plānotā eksperimenta laikā pirmos četrus mēnešus sievietes arī lietos kontracepcijas līdzekļus, bet, tikko spermatozoīdu skaits sāks kristies, sievietei tas būs jāpārtrauc un turpmāko gadu kontracepcijas gelu lietos tikai vīrietis.

Jau novērots, ka šis gels vajadzīgo spermatozoīdu līmeni var saglabāt 72 stundas, kas nozīmē: ja vīrietis aizmirsīs uzņemt savu ikdienas gela devu, tad nebūs lieki jāsatraucas.

«Tomēr, ja arī šis līdzeklis izrādīsies efektīvs, būs vajadzīgi vismaz pieci gadi, pirms to apstiprinās visas vajadzīgās iestādes, lai to varētu laist pārdošanā,» teica Lī.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu